Izvor: eKapija | Nedjelja, 14.07.2019.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Žepče dobija sistem za navodnjavanje u 2020.

Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Jedinica za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede u suradnji s Općinom Žepče, održali su u petak, 12. jula, u Žepču javnu raspravu o dokumentu Plan upravljanja okolišem za podprojektna područja Lupoglav i Bistrica polje u općini Žepče, a koji je pripremljen u okviru projekta Razvoj sustava navodnjavanja u Bosni i Hercegovini (IDP).

Navedenim projektom je planirano da područje Lupoglava i Bistričkog polja bude obuhvaćeno izgradnjom sustava navodnjavanja koji bi na području općine Žepče trebao biti izgrađen u tekućoj godini, a koji bi poljoprivrednici mogli koristiti od naredne vegetacijske sezone, prenosi Radio Žepče.

Točnije, projektno područje navodnjavanja i odvodnjavanja u općini Žepče ukupne je površine 312,40 ha, a obuhvata područja Žepčakog polja, Bistričkog polja, Lupoglavskog polja i Radovlja.

Kroz ovaj projekt na navedenim lokacijama bi se gradili bazeni i primarna mreža za navodnjavanje, a krajnji korisnici bi bili dužni od postavljenih šahtova, dovesti dalje vodu do svojih parcela koje žele navodnjavati.

O sustavu navodnjavanja koji će se graditi na području općine Žepče nazočnim građanima, u petak su govorili Alojz Dunđer direktor Ureda za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te mr Dragana Selmanagić ispred Instituta za agrotehniku Sarajevo koja je održala i predavanje o utjecaju navedenog projekta na okoliš.

Ono što su gosti iz ministarstva danas prezentirali, jeste da će zbog velikog broja poljoprivrednih kultura i relativno malih poljoprivrednih parcela biti urađeni različiti sustavi navodnjavanja i to navodnjavanje kišenjem za pretežito ratarske kulture, navodnjavanje mini rasprskivačima za ratarske i povrtlarske kulture te navodnjavanje kap po kap za voćarske kulture i vinovu lozu, te plasteničku proizvodnju.

Prema katastarskom planu i situaciji na terenu nužno je naglasiti da će se planirani objekti pumpnih stanica nalaziti unutar poljoprivrednog područja na dijelu parcela uz rijeku Bosnu, a planirana mreža cjevovoda za područja navodnjavanja polagati će se u poljske puteve ili uz rub poljoprivrednih parcela predviđenih za navodnjavanje. Projektom je predviđeno da bude ukupno 66 priključaka za navodnjavanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.