NavMenu

U Ilijašu planirana izgradnja dvije male hidroelektrane vrijedne 30 mil KM - Počinju pregovori sa firmom Sarajevo Interna o dodjeli koncesije

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.07.2019. 21:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo na sjednici u petak, 12. jula, svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s firmom Sarajevo Interna u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane Podlugovi i Ljubinići na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić je kazao da je ukupna vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane 30 mil KM.

– Zadovoljstvo mi je što smo prvi put u Kantonu Sarajevu došli do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesije nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa da pregovaramo o velikim investicijama u hidroenergetske projekte u KS. Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora – dodao je Bašić.

Rok za pregovore je šezdeset dana, nakon čega će Ministarstvo izvijestiti Vladu o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je ranije, na sjednici održanoj 27. juna ove godine, na osnovu Zakona o koncesijama, te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva Sarajevo International i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane. U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane Podlugovi projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane Ljubinići projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.