Izvor: Balkan Green Energy News | Petak, 12.07.2019.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sjeverna Makedonija usvaja Strategiju razvoja energetike do 2040. - U planu investicije u obnovljive izvore energije

(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije Sjeverne Makedonije planira da do kraja 2019. usvoji Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, izjavio je Krešnik Bekteši, ministar ekonomije tokom Poslovnog foruma održanog u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanju 2019. Ministarstvo je, takođe, pripremilo i Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti.

- Do kraja 2019. godine, Sjeverna Makedonija će usvojiti novu Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, koja će se zasnivati na pet dimenzija strategije Energetske unije EU (sigurnost, solidarnost i poverenje, potpuno integrisano unutrašnje energetsko tržište, energetska efikasnost, klimatska akcija - dekarbonizacija ekonomije i istraživanja, inovacija i konkurentnost) - rekao je Bekteši.

Ministar je dodao i da očekuje da Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti uskoro uđe u proceduru usvajanja. Nacrtom će biti ponuđena nova rješenja kako bi se poboljšala poslovna klima od čega bi najviše koristi trebalo da imaju mala i srednja preduzeća, rekao je Bekteši.

On je istakao da je Sjeverna Makedonija učinila mnogo u energetskom sektoru u vrlo kratkom vremenskom periodu.

- Ovo je još veće postignuće ako se zna da je Sjeverna Makedonija bila u grupi zemalja koje su značajno kasnile u reformama u energetskom sektoru - rekao je ministar, dodajući da je usvajanjem novog Zakona o energetici, u maju 2018. godine, Sjeverna Makedonija postavila dva glavna cilja - podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

Kako je istakao Bekteši, Zakon o energetici je omogućio i otvaranje tržišta električne energije, nakon čega se 10% povećao broj licenci za trgovinu i snabdevanje električnom energijom.

Tenderi za obnovljive izvore energije

Početkom godine Vlada Severne Makedonije najavila je tendere za izgradnju solarnih elektrana sa ukupnim kapacitetom od 200 MW u februaru, kao i za odobravanje premija za vjetropark snage 50 MW do kraja godine.

Bekteši je rekao da je u junu vlada raspisala tender za izgradnju solarnih elektrana kapaciteta 35 MW na državnom zemljištu, u Amzabegovu (Sveti Nikole) sa kapacitetom od 25 MW i u Makedonskom Brodu sa kapacitetom od 10 MW.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.