Izvor: eKapija | Petak, 12.07.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda HZ HB dobila pametnu zgradu u Tomislavgradu - Napredni sistemi omogućuju prediktivno upravljanje energijom

(Foto: tomislavgrad.gov.ba)
Poslovna zgrada Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB) u Gospodarskoj zoni Vučji brig nova je "pametna zgrada" u BiH.

- Zahvaljujući razvijenim programskim alatima na 3Smart projektu (akronim od engl. Smart Building – Smart Grid – Smart City), sufinansiranom kroz Dunavski međunarodni program Interreg Danube, te ostvarenih rezultata od Elektroprivrede HZ HB kao jednog od partnera projekta, naprednim sustavima grijanja i hlađenja te ugrađenoj fotonaponskoj elektrani, baterijskom sustavu za pohranu energije i meteorološkoj stanici moći će se vršiti prediktivno upravljanje energijom, upravljanje grijanjem/hlađenjem po zonama i vršiti optimalna razmjena energije s mrežom, čime bi zgrada postala aktivni subjekt električne mreže - navodi se na sajtu Općine Tomislavgrad.

Spomenuti projekt provodi se u šest zemalja (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina), a sufinancira se kroz Dunavski međunarodni program Interreg Danube.

Projekt i "pametna zgrada" u Vučjem brigu biće predstavljeni 18. jula u sjedištu Elektroprivrede HZHB u Mostaru.

Nakon što se Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mostar kandidirala za Projekt "Pametna zgrada – pametna mreža – pametni grad (3Smart) postala je i partner toga projekta koji je započeo 1. januara 2017.

Projekt "Pametna zgrada – pametna mreža – pametni grad" ima cilj osigurati tehnološke i zakonske postavke za unakrsno-umreženo upravljanje energijom zgrada, mreža i važnijih gradskih infrastruktura u Dunavskoj regiji.

Kako je na početku projekta najavljeno ukupni proračun projekta 3.791.343 EUR, a od toga 321.413 EUR se odnosi na EP HZHB.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.