Izvor: Indikator | Petak, 12.07.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS raskinula ugovor sa Batagonom, Boksit ponudio otkup potraživanja u Birču

Vlada Republike Srpske stavila je u četvrtak, 11. jula, van snage memorandum i zaključke koji su potpisani sa kompanijom Batagon u vezi sa otkupom 43 mil KM vrijednih potraživanja kompanije Birač.

Istovremeno, namjeru za otkup potraživanja kompanije Birač iskazala je kompanija Boksit iz Milića.

Iz Vlade je potvrđeno za RTRS da se ugovor s Batagonom raskida, jer ova kompanija nije u predviđenom roku ispoštovala obaveze.

Vlada Srpske negativno je odgovorila, nakon što je švicarska kompanija Batagon od Vlade, uprkos ranije dogovorenom smjeru djelovanja, zatražila da kupi potraživanja samo jedne institucije Srpske od Fabrike glinice Birač, a u kasnijim periodima parcijalno otkupljuje i ostala potraživanja.

U odgovoru Vlade Srpske na ovakve zahtjeve potencijalnih partnera jasno je rečeno da ovakvim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija.

Istovremeno, kompanija Boksit, na čijoj sirovinskoj bazi je prije 40 godina izgrađen Birač u Zvorniku, izrazila je spremnost da sa poslovnim partnerima otkupi dugovanja u iznosu od 43 mil KM, koje Birač ima prema državnim institucijama.

U pismu o namjeri navedeno da je Boksit, zajedno sa poslovnim partnerima, spreman i da izmiri obaveze kćerki firmi Fabrike Birač (Alumina, Alusil i Energolinija) u iznosu od oko 40 mil KM, investira 100 mil KM u razvoj novih proizvoda, tehnološka unapređenja i infrastrukturu, zadrži postojeći broj zaposlenih, te da, povećanjem obima proizvodnje i razvoj novih proizvoda, poveća broj zaposleniha.

Boksit je u pismu izrazio spremnost da omogući zaposlenima i menadžmentu dio suvlasništva u Fabrici, nakon završetka stečajnog postupka i regulisanja vlasništva, reguliše eventualna potraživanja kojim preduzeće Pavgord tereti Fabriku glinice Birač, te dugoročno reguliše poslovne odnose vezano za kupoprodaju rude boksita, sirovog, sušenog i mljevenog hidrata, usluge prevoza roba iz fabrike i drugo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.