Izvor: Capital | Petak, 12.07.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuska usvojila zakon o oporezivanju internet giganata

Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)
Francuski parlament usvojio je zakon o uvođenju poreza digitalnim gigantima, čime je Francuska postala prva ekonomska sila koja se odlučila na takav korak.

Odluka je donesena u suprotnosti sa istragom koju je naredio predsjednik SAD Donald Tramp i koja bi mogla da pokrene uvođenje carinskih tarifa.

Cilj novog zakona je da se popuni poreski jaz koji je doveo do toga da internet giganti na plaćaju ništa zemljama u kojima ostvaruju ogroman profit.

Zakon nazvan "GAFA porez" – akronim za Google, Apple, Facebook i Amazon – usvojen je u francuskom Senatu, nakon što ga je 4. jula usvojio donji dom Nacionalne skupštine.

Međutim, potez Francuske razljutio je Trampa i prije nego što je usvojen prijedlog zakona, a američki predsjednik je naredio istragu koju ministar ekonomije Francuske Bruno le Mer naziva presedanom u istoriji odnosa Francuske i SAD.

Zakonom će biti nametnut porez u iznosu od tri odsto od ukupnih godišnjih prihoda najvećih tehnoloških kompanija koje pružaju usluge francuskim državljanima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.