Izvor: Blic | Petak, 12.07.2019.| 08:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japanski svemirski brod sletio na asteroid (VIDEO)

(Foto: YouTube)
Primljeni podaci potvrđuju da se svemirski brod "Hajabusa 2" uspješno spustio na daleki asteroid Rjugu i obavio istorijsku misiju sakupljanja dubinskih uzoraka, a naučnici se nadaju da će dobiti informacije o porijeklu Sunčevog sistema, saopštila je japanska svemirska agencija.

"Hajabusa 2" je u aprilu za sebe napravio krater za slijetanje ispuštanjem udarnog elementa od bakra. Brod se sada spustio u krater i sakupio uzroke iz dubine asteroida u kojima će, kako se nadaju naučnici, biti vrijednih podataka.


Hajabusa 2" je prvi svemirski brod koji je uspješno sakupio dubinske uzorke sa jednog asteroida, a sličnu misiju planira američka NASA na drugom asteroidu.

Japanska agencija za istraživanje svemira saopštila je da primljeni podaci potvrđuju da se brod spustio i bezbjedno podigao poslije uzimanja uzoraka, kako je i bilo planirano. Brod je prekjuče počeo da se spušta prema asteroidu, a juče je obavljena završna faza. Sam boravak na asteroidu trajao je nekoliko sekundi, dovoljno da aparat usisa uzorke.

Asteroid koji je predmet istraživanja udaljen je oko 300 miliona kilometara od Zemlje. Očekuje se da će se "Hajabusa 2" vratiti na Zemlju krajem slijedeće godine, sa uzorcima koje će naučnici potom analizirati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.