Izvor: Energetski portal | Petak, 12.07.2019.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora zabranjuje upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Direktiva EU 2019/904 Evropskog parlamenta i Vijeća od 5. juna ove godine o smanjivanju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu biće prenesena u pravni sistem Crne Gore, potvrđeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma podsjećaju da Direktiva pored zabrane tačno uvrđenih plastičnih proizvoda sadrži i druga ograničenja, uključujući mjere za postizanje ambicioznog i trajnog smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

U sadržaju dokumenta se precizira zabrana upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a njene će odredbe biti unijete u pravni sistem novim Zakonom o upravljanju otadom i relevantnim podzakonskim aktima (koji će biti planirani i doneseni na osnovu novog zakona).

Kako se navodi, ciljevi ove Direktive su spriječavanje i smanjenje uticaja određenih proizvoda od plastike na životnu sredinu, posebno na vodenu sredinu i na ljudsko zdravlje, kao i promovisanje prelaska u kružnu ekonomiju sa inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima, čime se doprinosi efikasnom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta.

Plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, kako navode iz Ministarstva, uključuju čitav niz uobičajenih potrošačkih proizvoda koji se brzo troše i odbacuju nakon što se jednom upotrebe u svrhu za koju su namijenjeni, retko se recikliraju i često bivaju odbačeni u životnu sredinu kao otpad.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su precizirali da će dio B Priloga Direktive, koji sadrži listu proizvoda koji se zabranjuju za stavljanje na tržište, biti prenesen u kompletu, a biće određen i datum stupanja zabrane na snagu.

Direktivom je predviđeno da države članice primjenjuju odredbe o zabrani određenih plastičnih proizvoda od 3. jula 2021.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.