Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Utvrđene izmjene zakona o šumama RS - Izvođači radova u šumarstvu mogu biti i samostalni preduzetnici

(Foto: Olga Kuzyk/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

Izmjenama i dopunama se pristupilo kako bi se otklonili nedostaci koji su uočeni prilikom primjene Zakona, kako bi se omogućila potpuna primjena Zakona i efikasnije funkcionisanje u ovoj oblasti.

Izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Tokom primjene važećeg Zakona o šumama uočeni su problemi u vezi sa promjenom namjene šumskog zemljišta, koji su kroz predložene izmjene precizirani.

Takođe, Savez opština i gradova u dosadašnjem periodu insistirao je na izmjenama zakona koji su se odnosili na način utroška sredstava koje Šume Republike Srpske uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na ime korišćenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama podrazumijeva izmjenu na način da izvođači radova u šumarstvu, osim privrednih društava, mogu biti i samostalni preduzetnici, čime se omogućava da fizička lica koja ispunjavaju propisane uslove u postupku licenciranja mogu vršiti određene poslove u šumarstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.