Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi mamograf i četiri ultrazvučna aparata uručeni Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo u srijedu, 10. jula, je izvršena primopredaja mamografa i četiri ultrazvučna aparata.

Sredstva za njihovu nabavku obezbijedilo je Ministarstvo zdravstva KS, dok je mamomat pomenutoj ustanovi ustupila na korištenje Opća bolnica Prim.dr Abdulah Nakaš, soapšteno je iz Vlade KS.

- Riječ je visokorezolutnim ultrazvučnim aparatima za potrebe radiološke i ginekološke službe Zavoda. Istovremeno je i reinstaliran digitalni mamograf iz Opće bolnice u ovu ustanovu, uz pomoć kojeg će sada biti omogućena kvalitetnija mamografija pacijenticama i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Aparat je neophodan za dijagnostiku i rano otkrivanje oboljenja dojke, osobito karcinoma. Za nabavku ultrazvučnih aparata iz budžeta Ministarstva zdravstva je izdvojeno oko 260.000 KM, a za reinstalaciju digitalnog mamografa izdvojeno je 20.000 KM iz budžeta Ministarstva finansija - izjavila je ministrica zdravstva KS Amela Softić prilikom današnje posjete ovoj ustanovi sa premijerom Edinom Fortom i direktorom Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš Zlatkom Kravićem.

Po riječima direktora Zavoda Mithata Kurtovića, mamograf će raditi u dvije smjene kako bi bio maksimalno na usluzi pacijenticama svih dobnih skupina.

Po jedan ultrazvučni aparat instaliran je u centralnom objektu Zavoda u Ulici Josipa Vancaša, u ambulanti Zavoda u Vogošći i u prostorijama Zavoda u Domu zdravlja Novi Grad, dok će jedan uskoro biti instaliran u prostorijama Zavoda na Ilidži.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.