Izvor: RTRS | Četvrtak, 11.07.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DŽINDIĆ: Biće pokrenut stečaj u Aluminiju

Nermin Džindić
Nermin Džindić (Foto: fbihvlada.gov.ba)
Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić najavio je u srijedu, 10. jula, da će se, ako dođe do zahtjeva za stečaj u kompaniji Aluminij, koji je u noći 9. na 10. jul prestao sa radom, vjerovatno, krenuti u proceduru pokretanja stečajnog postupka.

Džindić je na konferenciji za novinare rekao da ga je direktor Aluminija Dražen Pandža usmeno obavijestio da će zvanično biti poslat zahtjev za stečaj.

Džindić ne vjeruje da će ova odluka o zaustavljanju rada i proglašenju stečaja Aluminija zaustaviti namjere potencijalnih investitora.

- Vlada će nastaviti razgovore sa potencijalnim partnerima i tražiti nove za prodaju Aluminija - istakao je Džindić.

On je ukazao na to da bi dosadašnji model rada Aluminija u budućnosti bio neodrživ i da se ne može dalje primjenjivati.

- Na svaku proizvedenu tonu Aluminij je bio na gubitku približno 1.000 KM. Ovaj slučaj zahtijeva temeljnu analizu koja će pokazati koji model je samoodrživ. Mora se naći takav model - rekao je Džindić.

On je najavio da će Vlada FBiH ispuniti ono što je obećala, a da njeni dalji koraci zavise od poteza Uprave i Nadzornog odbora.

Džindić nije mogao da kaže da li će se i kako situacija u vezi sa Aluminijem odraziti na privredu FBiH, ali je dodao da je od Uprave i Nadzornog odbora zatražena i procjena uticaja na lokalnu sredinu.

On je poručio da niko ne može oprostiti dugove Aluminija za utrošenu električnu energiju.

Prema njegovim riječima, definisani su naredni koraci u vezi sa zaposlenima.

- Vlada FBiH je prošle godine izdvojila 5 mil KM za uvezivanje radnog staža. Pomoći ćemo radnicima koji su ostvarili uslove da odu u penziju da im se uveže radni staž - rekao je Džindić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.