Izvor: Indikator | Četvrtak, 11.07.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenački Merkur dobio novog vlasnika - Kupovina vrijedna 100 mil EUR

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Trgovački centri slovenačkog Merkura, koji su u vlasništvu američkog fonda HPS Investment Partners od 2017. godine, imaju novog vlasnika. To je takođe američki fond, LCN Capital Partners, objavio je portal siol.net, a prenosi Indikator.

Posao među fondovima koji imaju sjedišta u Njujorku službeno je dovršen prije nekoliko sedmica, javlja Siol, dodajući kako je promjena vlasništva nad Merkur trgovačkim centrima nastupila u tišini, iako je to jedan od najvećih poslova u zemlji, jer bi trebao biti vrijedan 100 mil EUR.

Nakon manje od dvije godine, Amerikanci su sklopili sporazum kojim su najmanje vratili svoju početnu investiciju. U julu 2017. Fond HPS Investment Partners otkupio je trgovačku djelatnost iz stečajne mase starog Merkura za 28,56 mil EUR, a gotovo istovremeno kupio je od Hete 13 trgovačkih centara u kojima Merkur Trgovina i danas posluje. Za njih je izdvojio 49 mil EUR.

Merkur Trgovina je osigurala dugoročno korištenje centara. Sa svojim novim vlasnikom potpisala je ugovor o najmu na razdoblje od 25 godina, koje kasnije može produžiti dvaput na deset godina. U njima će tako moći moći ostati do 2064.

LCN Capital Partners Fund, koji upravlja imovinom od 2 milijarde dolara, specijalizirao se za finansiranje prodaje i ponovnog zakupa nekretnina. U novije vrijeme vrlo je aktivan na evropskom tržištu. Između ostalog, prije posrnnuća Agrokora kupio je neke od njegovih trgovačkih centara i onda mu ih izdao u najam. Na sličan način obavljen je i posao u Sloveniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.