Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 11.07.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dvije kompanije žele kupiti Jelšingrad Livar - Na prodaju više od 67% akcija

Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
U trku za banjalučko preduzeće Jelšingrad Livar krenula su dva preduzeća, koja su dostavila ponude za kupovinu akcija većinskog vlasnika Livar grupe.

Potvrdio je to generalni direktor Jelšingrad Livara Miodrag Brdar naglasivši da još ne može iznositi detalje o potencijalnim kupcima.

- Dobio sam informaciju iz Livar grupe da su se za kupovinu akcija javile dvije firme, ali da su svi ostali detalji za sada poslovna tajna - rekao je Brdar i dodao da očekuje da sa novim vlasnikom i poslovanje preduzeća krene uzlaznom putanjom.

Čelnici Livar grupe ponudili su putem Banjalučke berze 23.990.415 akcija, koje čine 67,98 % osnovnog kapitala preduzeća, a rok za dostavljanje ponuda istekao je 4. jula.

Brdar je istakao da su kapaciteti preduzeća trenutno popunjeni s obzirom na broj zaposlenih, te da imaju ugovorene poslove do kraja oktobra.

- Trenutno proizvodimo 120 tona čelika mjesečno, a plan nam je da do kraja godine proizvodnju povećamo na 150 tona i vjerujem da ćemo u tome uspjeti - rekao je Brdar.

Naglasio je da su u protekla dva mjeseca korigovali plate za 27 zaposlenih u proizvodnji.

- Njihove plate su u skladu sa koeficijentom povećane za oko 100 maraka, a namjera nam je da primanja radnika rastu i u idućem periodu - naglasio je Brdar i dodao da ovo preduzeće trenutno broji 146 radnika.

Oko 75 odsto svojih proizvoda Jelšingrad Livar plasira na tržište zapadne Evrope, najviše u Italiju, Njemačku, Španiju i Francusku.

Osim za inostrane ovo banjalučko preduzeće proizvodi čelik i za domaće kupce i to Aluminu Zvornik, Rudnik i termoelektranu Stanari i prijedorski ArcelorMittal.

Livar je postao većinski vlasnik Jelšingrada 2005. godine u procesu privatizacije, a banjalučko preduzeće je zapalo u krizu 2014. godine kada su pale cijene nafte, a njihov tadašnji strateški partner iz Francuske propao.

Miodrag Brdar je istakao da još nisu završeni izvještaji o poslovanju Jelšingrad Livara u prvom polugodištu ove godine, ali da očekuje bolji rezultat u odnosu na isti period lani.

- Umanjivali smo troškove amortizacije, pa je ponovo rađen revizorski izvještaj, tako da čekamo rezultat. Preduzeće nije u krizi i moguća je samo vlasnička transformacija - rekao je Brdar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.