NavMenu

Put u novi životni stil: Makrobiotika - kako napraviti prvi korak

Izvor: Večernji list Srijeda, 09.09.2009. 10:47
Komentari
Podeli

Makrobiotika je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti. Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnoga stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Hiljade ljudi primijenili su makrobiotička načela kako bi podržali svoje zdravlje ili riješili zdravstvene probleme. Za razliku od uvriježena mišljenja, makrobiotika nije samo "dijeta" ili tip prehrane, ili nešto što prakticiraju "oni koji imaju rak". Makrobiotika je cjelovit i prirodan životni stil, koji se ne odnosi samo na prehranu, već na sve aspekte našeg življenja.

Prehrambena komponenta makrobiotičkog pristupa zasniva se na tradicionalnim obrascima, naglašavajući upotrebu cjelovitih i organski uzgojenih žitarica i mahunarki, povrća, algi, sjemenki i voća. Do sada su mnoge naučne institucije dokazale dobrobiti prehrane prema makrobiotičkim načelima. Zanimljivo je vidjeti kako se prehrambene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, sadržane u poznatoj piramidi zdrave prehrane, sve više približavaju upravo ovim smjernicama.

Korak po korak...

- preispitajte svoje navike

- informirajte se - pročitajte knjigu, nađite trgovinu koja nudi organski uzgojene, prirodne namirnice i koristite ih u „klasičnim" receptima

- povežite se s nekim tko ima iskustva ili bar posjetite dobar makrobiotički restoran - uvjerite se kako je zdrav obrok istodobno i jako ukusan

- educirajte se - prođite kvalitetne edukacijske programe i naučite kuhati

- napravite plan

- djelujte

- odvojite vrijeme potrebno za usvajanje nove vještine

- radujte se novoj avanturi

Termin makrobiotika prvi je put upotrijebio utemeljitelj zapadne medicine, Hipokrit. Makrobios, naime, na grčkom znači dobar ili dugi život, a Hipokratova je filozofija sažeta u glasovitoj rečenici: "Neka vam hrana bude lijek, a lijek hrana". Otada je makrobiotika u historiji Zapada počela označavati prirodan način života, uključujući prirodan i jednostavan način prehrane koji vodi zdravlju, sreći i dugovječnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.