NavMenu

Kantonalna bolnica u Bihaću zadužuje se za još 2 mil KM - Veliki broj neosiguranika pada na teret zdravstvene ustanove

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.07.2019. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Kantonalna bolnica u Bihaću posegnuće za novim kreditnim zaduženjem od 2 mil KM kako bi se izbjegao finansijski bankrot i omogućilo normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.

Za ovo zaduženje dobili su saglasnost Vlade USK, a očekuje se i zeleno svjetlo Skupštine USK, koja će o tome odlučivati na redovnom zasjedanju za nekoliko dana.

U rukovodstvu Kantonalne bolnice ističu kako se radi o redovnoj praksi zaduživanja koja se realizuje svake godine, a kredit se uzima na period od 12 mjeseci.

- Procijenjena vrijednost troškova za kamatu iznosi 100.000 KM, a kredit nam je neophodan kako bismo očuvali finansijsku likvidnost. Svjesni smo da na ovaj način stvaramo začarani krug zaduženja, ali jednostavno nema drugog načina da obezbijedimo naše normalno funksionisanje - kaže direktor ove bolnice Hajrudin Havić.

Svake godine bolnica posluje sa velikim gubicima, a najveći problem im je veliki broj neosiguranih lica na području Unsko-sanskog kantona. Evidencije pokazuju da na području ovog kantona, od ukupnog broja stanovnika, ima oko 30% neosiguranih lica, od čega je veliki broj njih u stanju zdravstvene i socijalne potrebe.

- Iako se u zakonskim rješenjima navodi da se prava neosiguranih osoba finansiraju iz budžeta kantona ili općina, to niko ne čini. Znači, troškovi liječenja takvih osoba padaju isključivo na nas - kažu u bolnici.

Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata, a takve situacije rješavane su pozajmicama ili kreditima pa su se godinama akumulirala velika dugovanja ove ustanove koja iznose više od 12,5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.