Izvor: eKapija | Srijeda, 10.07.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zapadni Balkan u 2018. ostvario decenijski rekord u privlačenju stranih investicija - Zabilježeno manje grinfild projekata u BiH

Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)
Zapadni Balkan je zabilježio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (FDI) u deceniji, od čak 9,36 milijadi dolara.

Najveći dio, skoro šest milijardi, privukla je Srbija, piše portal "fDi Intelligence", specijalizovani servis "Financial Timesa".

Riječ je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis "fDi Markets" za praćenje tih ulaganja, navodi se u tekstu, prenosi biznisinfo.ba.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 grinfild FDI projekata prošle godine, što je najveći broj u posljednjih šest godina, prema fDi Markets-u.

- Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 grinfild projekata - ističe se dalje.

Udio Bosne i Hercegovine je iznosio 11,6 posto, pri čemu je privukla četiri grinfild projekta manje nego godinu dana ranije.

S druge strane, kako se konstatuje, Crna Gora se dobro pokazala, privukavši rekordnih 11 grinfild FDI projekata.

Prema najnovijim podacima fDi Marketsa, Sjeverna Makedinija i Albanija su od juna 2018. do maja 2019. privukle 184,4 miliona i 809,9 miliona dolara grinfild investicija, pri čemu su Makedonci ostvarili rast od 200 posto, a Albanci od 80 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos tome što su zemlje Zapadnog Balkana privukle znatno manje grinfild FDI projekata od rivala u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi, rezultat tog regiona je veoma dobar imajući u vidu njegov udio u globalnom BDP-u.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.

- Nedavna pozitivna dešavanja uključuju promjenu imena Sjeverne Makedonije pod vladom Zorana Zaeva, koja je razriješila 28-godišnji spor sa Grčkom, pravosudne reforme u Albaniji i strukturne reforme u Srbiji.

Takođe, nedavna panel diskusija između premijera Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i formiranje zajedničke inicijative za promociju investicija 2017. godine putem Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkan (WB6 CIF), pružaju dodatne dokaze da region nastoji da se udruži kako bi privukao investicije i podstakao ekonomski rast, napominje se u tekstu.

WB6 CIF, organizacija privatnog sektora koja predstavlja oko 350.000 kompanija širom Zapadnog Balkana, nastoji da podstakne strana ulaganja stavljajući fokus posebno na uspješne priče, prenosi biznisinfo.ba.

Uprkos ovim naporima, članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU čini se malo vjerovatnim u bliskoj budućnosti jer su članice Unije podijeljene po pitanju njihovog pristupanja.

Ipak, nastavak reformskih napora i saradnje na Zapadnom Balkanu šalje dobre signale stranim investitorima koji žele da profitiraju od investiciono najneiskorištenijeg regiona u Evropi, zaključuje se u tekstu fDi Intelligencea, specijalizovaog servisa Financial Timesa, kojeg prenosi Tanjug.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.