Izvor: Radio 021 | Srijeda, 10.07.2019.| 07:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švajcarska najbolja zemlja za život i posao

(Foto: Alex Brylov/shutterstock.com )
Švajcarska je proglašena najboljim mjestom za život i rad. Tako je ova mala evropska zemlja s trona HSBC-ove liste skinula Singapur, koji je titulu najboljeg držao gotovo pet godina.

Visoki životni standard, konkurentne plate, ali i stabilna politička i ekonomska slika države, uveliko su pomogli da se u ovo vrijeme globalne nesigurnosti popne za čak sedam mjesta, piše CNBC.

Ekonomskom klimom zemlje zadovoljno je 80% ispitanika, dok je čak 86% njih iskazalo zadovoljstvo političkom situacijom, prenosi Jutarnji.

Oko 82% ljudi koji su se zbog posla preselili u Švajcarsku izjavili su da uživaju bolji životni standard, u poređenju sa svojom državom.

Naime, čak sedam od deset onih koji su se preselili u Švajcarsku sada uživaju viši nivo raspoloživog dohotka s godišnjom prosječnom platom od 111,587 USD – što je znatno više od globalnog prosjeka od 75.966 USD.

Uz Švajcarsku i Singapur, na vrhu liste smjestili su se Kanada, Španija, Novi Zeland, Australija, Turska, Njemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.