Izvor: Radio 021 | Srijeda, 10.07.2019.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stručnjaci upozorili - Ne izbjegavajte zasićene masti

(Foto: Amarita/shutterstock.com )
Reći ljudima da ne jedu zasićene masti je loš savjet koji može nanijeti više štete nego koristi, upozorili su stručnjaci u istraživanju objavljenom u British Medical Journalu.

Izbjegavanjem zasićenih masnoća u potpunosti možemo izbeći i neke važne hranjive materije. Na primjer, jaja, crna čokolada, meso i sir sadrže puno masnoća, ali i mnogo hranjivih materija i vitamina.

Istraživači su uputili kritiku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koja je ljudima dala preporuku da smanje unos zasićenih masti umjesto da budu specifičniji o kojim je spornim namirnicama riječ.

- Takva preporuka može smanjiti unos ukupnih zasićenih masnoća, odnosno može smanjiti unos namirnica bogatih hranjivim materijama - rekli su naučnici predvođeni Arneom Astrupom, upravnikom Odjeljenja za ishranu na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Iako se povezuju s većim rizikom od srčanih bolesti, mnoge namirnice koje sadrže zasićene masti imaju i zdravstvenih prednosti.

NHS odraslim muškarcima savjetuje unos do 30 grama zasićenih masnoća dnevno, a ženama 20 grama.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, manje od 10% dnevnih kalorija trebalo bi da bude iz zasićenih masnoća, odnosno i te zasićene bi trebalo zamijeniti nezasićenim masnoćama.

Naučnici već godinama raspravljaju o opasnostima i prednostima masnoća jer prekomjerno konzumiranje može povećati holesterol i dovesti do srčanih bolesti, navodi NHS.

Dr Astrup i njegove kolege rekli su kako je kampanja usmjerena protiv zasićenih masti dovela do veće proizvodnje namirnica s trans mastima koje imaju negativno dejstvo po zdravlje i nisu nužne u našoj ishrani.

- Smatra se da je potrošnja trans masti odgovorna za šest do 19% svih bolesti srca u SAD-u u 2006. godini i da to uzrokuje čak 2.700 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji - rekao je dr Astrup.

Danska je 2004. zabranila trans masti, a očekuje se da bi taj primjer uskoro mogla da slijedi i Evropska unija.

S druge strane, prof. Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu smatra da su ove tvrdnje istraživača pomalo zbunjujuće.

- Ako ljudi protumače ovo kao da ne treba biti umjeren u konzumaciji zasićenih masti, bojim se da bi to moglo imati štetne posljedice po javno zdravlje. Bez obzira na to što studija kaže, zasićene masti povećavaju nivo holesterola i rizik od bolesti srca - rekla je prof. Satar.

Prof. Tim Čiko sa Univerziteta u Šefildu je poručio sljedeće:

- Savjetujem ljudima da se drže onoga što je sigurno; neka ishrana bude bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovim uljem, itd. Međutim, budite oprezni s konzumacijom slatkiša i grickalica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.