Izvor: eKapija | Utorak, 09.07.2019.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Orbico kupio Interbrands i postao vodeći distributer u Rumuniji

(Foto: YouTube/screenshot)
Vodeći evropski distributer robe široke potrošnje Orbico Grupa u ponedjeljak je izvijestila da je postala većinski vlasnik rumunske kompanije Interbrands.

Interbrands Marketing & Distribution je inače poznata kao distributer proizvoda Philip Morrisa, BAT-a, Danonea, Nestlea, Duracella i mnogih drugih. Orbico je preuzeo 60% rumunske kompanije, dok će preostalih 40% preuzeti kroz sljedeće tri godine kako bi postao jedini vlasnik Interbrandsa.

Predsjednik Uprave Orbica Branko Roglić je podsjetio da je Orbico u januaru preuzeo 25 posto udjela Interbrandsa, a nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i ispunjenja ostalih uvjeta ugovora o prodaji udjela prošle sedmice i dodatnih 35 posto.

Ovom transakcijom, kako navode hrvatski mediji, Roglićeva kompanija na rumunskom tržištu postaje vodeći distributer robe široke potrošnje, kozmetike i ostalih kategorija iz svog asortimana, navodi biznisinfo.ba.

Interbrands je osnovan 1993. godine, a sjedište kompanije je u Bukureštu. Njeni prihodi su prošle godine iznosili oko 200 mil EUR, a EBITDA oko 10 mil EUR.

Orbico grupa trenutno je prisutna u 20 zemalja i regija, a u Bosni i Hercegovini kompanija posluje još od 1997. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.