Izvor: Radio 021 | Utorak, 09.07.2019.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje "Operacija Noćna straža" - Restauracija čuvenog Rembrantovog platna pred očima posjetilaca i na internetu

(Foto: YouTube)
Amsterdamski Rijksmuseum počinje restauraciju slavne Rembrantove "Noćne straže", najveći restauratorski poduhvat u istoriji, koji će se odvijati iza staklenog zida u počasnoj galeriji muzeja, pred očima posjetilaca.

Restauracija ogromnog platna, jednog od najpoznatijih dijela na svijetu, prenosiće se direktno i na internetu, kako bi svi mogli da je gledaju.

Nazvana "Operacija Noćna straža", projekat koji košta nekoliko miliona evra, prvi je takav u istoriji. Riječ je o "istraživačkom radu i najvećoj i najkompletnijoj restauraciji Rembrantovog remek-dela u istoriji, saopštio je muzej.

Okrećući se budućnosti i budućim generacijama Rijksmuseum želi da remek-delo koje svake godine privuče više od dva miliona posetilaca. Oni će sada moći da prate poteze restauratora u staklenom boksu napravljenom posebno za tu priliku.

Holandski slikar Rembrant Van Rajn (1606-1669.) primio je 1642. narudžbinu od kapetana amsterdamske gradske straže Fransa Baninga Koka da naslika pripadnike straže.

Slika, čiji je pravi naziv "Družina kapetana Fransa Baninja Koka i poručnik Bilem van Rujtenburg", visoka je 3,8 metara, dugačka 4,5 metra i teška 337 kilograma, a poslednji put je restaurisana prije više od četrdeset godina, nakon napada 1975. kada je isječena nožem.

Nakon toga stručnjaci su primjetili da se na nekim dijelovima slike gubi boja, posebno oko mjesta oštećenog nožem.

- Primjetili smo poslednjih godina kako se na donjem dijelu slike pojavljuje bijeli sjaj. Želimo da otkrijemo o čemu je riječ i što bolje restaurišemo sliku - objasnio je direktor muzeja Tako Dibits kada je u oktobru najavio restauraciju.

Kako bi to učinili, stručnjaci će proučiti sliku uz pomoć fotografija visoke rezolucije i uz pomoć analize platna i svakog sloja boje i laka, prije nego što odrede najbolje tehnike restauracije.

Prije restauracije koja počinje danas i mogla bi da traje godinama, "Noćna straža" bila je u centru izložbe organizovane povodom 350. godišnjice smrti slavnog holandskog slikara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.