Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 08.07.2019.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Industriji u RS nedostaje stotine alatničara - Mašinska škola u Prijedoru planira da oživi nekadašnji smjer

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Mašinskoj industriji u Republici Srpskoj nedostaje stotine alatničara, zbog čega privrednici u saradnji sa školama nastoje skrojiti nastavni plan kako bi se ovo zanimanje, nakon nepune tri decenije vratilo u đačke klupe.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić ističe za Glas Srpske da je nekadašnji banjalučki Čajavec u čijim pogonima su nastajali alati za cijelu bivšu Jugoslaviju, zapošljavao desetine alatničara, koji su se bavili dizajnom alata, ali i njihovom popravkom i izradom.

Ćorić kaže da su ti majstori već odavno u penziji, zbog čega preduzeća vape za radnicima tog profila.

- Alatničari se bave izradom ručnih i mašinskih alata za serijsku proizvodnju i obradu proizvoda od metala i plastičnih masa i prijeko su potrebni svim preduzećima koja se bave tom djelatnošću - pojasnio je Ćorić.

Naglasio je da je na potrebu školovanja za to zanimanje ukazalo privredno društvo Kolektor CCL iz Laktaša koje u okviru svog pogona planira da formira alatnicu i koje uz podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ) realizuje projekat unapređenja obrazovnog sistema u sektoru mašinske industrije za zanimanje alatničar, koji je nedavno predstavljen u Privrednoj komori RS.

Među prvima u Srpskoj alatničare bi mogla početi školovati Mašinska škola u Prijedoru, koja je partner u ovom projektu.

- Razvijaćemo nastavni plan i program za zanimanje alatničar, vodeći se potrebama tržišta rada, s obzirom na to da se onima koji upišu to zanimanje pruža prilika za kvalitetnu praksu i sigurna radna mjesta - rekla je direktorica te škole Dijana Šobot.

Dodala je da je to zanimanje nekada postojalo u prijedorskoj Mašinskoj školi, ali da su nastavni planovi po kojima je rađeno zastarjeli.

- Preduzeće Kolektor i u našem gradu otvara pogon i iskazalo je veliku potrebu za radnicima tog profila. Naši profesori će učestvovati u kreiranju nastavnog plana i programa i očekujem da ćemo po odobrenju resornog ministarstva već od školske 2020/21. planirati upis jednog odjeljenja za zanimanje alatničar - rekla je Šobot.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da u okviru kreiranja upisne politike u srednje škole analiziraju potrebe tržišta rada i uvažavaju sve opravdane zahtjeve privrede za uvođenje novih zanimanja.

- Do sada nismo primili nijedan zvaničan zahtjev za uvođenje zanimanja alatničar u srednjem stručnom obrazovanju - naveli su u ministarstvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.