NavMenu

Propali pregovori Vlade FBiH i Glencora - Pojavio se novi interesant za spas Aluminija

Izvor: Klix Ponedjeljak, 08.07.2019. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Pregovori Vlade Federacije BiH i Glencorea o spašavanju mostarske firme Aluminij su propali, potvrdio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Džindić je nakon današnjeg sastanka kazao da je došlo do promjene stajališta Glencorea nakon što su ponudili da sufinansiraju struju 50 eura po megavat satu.

- Sastanak je krenuo tim ulaznim parametrima. Nisu spremni preuzeti sufinansiranje ili finansiranje. Problematizirali su pismo koje su sami poslali Vladi. Povukli su se iz pregovora i neprofesionalno se vratili korak unazad - rekao je on.

Naveo je kako će Vlada FBiH pružati podršku radnicima.

- Kad je riječ o predstavnicima malih dioničara, iznijeli su svoje negodovanje. Vlada FBiH nastavlja pregovore sa svim investitorima. Dobili smo pismo od Manna World Holding Trust. Vrlo brzo ćemo sjesti i razgovarati o spasu Aluminija - kazao je Džindić.

Napominje da će Vlada FBiH pružati podršku u procentu vlasništva od 44%.

- Ukoliko ne postignemo dogovor, Aluminij ide u stečaj - zaključio je Džindić.


Upitan da li će se ugasiti Aluminij, direktor Aluminija Dražen Pandža je rekao "dođite sutra u Aluminij pa ćete vidjeti".

Džindić je rekao da Vlada FBiH nastavlja razgovore s potencijalnim investitorima.

- Vraćanje na početak nam govori da je Glencore neozbiljan pregovorački partner. Mi ćemo već danas uputiti pismo novoj korporaciji koja se javila za pregovore. Također, nastavljamo s kompanijom koja se pojavila iz Emirata - rekao je Džindić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.