NavMenu

Jewel Changi, aerodrom u Singapuru sa vodopadom od 40 metara (VIDEO)

Izvor: Blic Ponedjeljak, 08.07.2019. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Bob Ghost/Unsplash)
Poslije četiri godine izgradnje, u aprilu ove godine završen je i zvanično otvoren najbolji aerodrom u svijetu, Džuvel Čangi (Jewel Changi) u Singapuru. Eksterijer u obliku krofne od čelika i stakla, prostire se na 135.700 m2. To je višenamjenski kompleks dizajniran da poveže tri od četiri terminala aerodroma.

Džuvel je priključen aerodromu Čangi, koji je jedan od najboljih aerodroma na svijetu. Dizajnirao ga je Moše Safdije. Ima pet nivoa iznad zemlje i pet nivoa ispod zemlje. Izgradnja je koštala oko 1,25 mlrd USD.

Glavna atrakcija je 40 metara visok vodopad, koji se nalazi u središtu aerodroma. To je najveći svjetski vodopad u zatvorenom. Aerodrom sadrži i 280 prodavnica, kao i hotel Joteler sa 130 osoba. Poseduje i 11 Imax bioskopa. Ovdje se nalazi i vrt Šumska dolina Šiseido, postavljen na četiri sprata, sa stazama za šetanje, koje okružuje vodopad. Na najvišem nivou nalazi se park Kanopi, površine 14.000 m2, sa nekoliko restorana i temstskih bašti. Taj dio je još u izgradnji i biće gotov sredinom ove godine, naveo je Blic u svom specijalom izdanju vikendom.


Aerodrom u Singapuru nalazi se na samo 30 minuta od poslovnog centra grada, pa stanovnicima služi i za zabavu. Ovo je sedmi najzaposleniji aerodrom u svijetu po međunarodnom saobraćaju. Svakih 80 sekundi sa njegovih pista poleti avion.

Planovi za Terminal 5, koji će biti veličine četiri ostala terminala zajedno, u toku su, a očekuje se da će biti otvoren poslije 2030. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.