NavMenu

Pelješki most "izronio" iz mora

Izvor: biznis.ba Utorak, 09.07.2019. 08:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Pelješki most "izronio" je iz mora. Nakon što su u maju zabijeni svi piloti, 148 stalnih i dva testna, koji su ispod morske površine, na njih su se počele postavljati naglavne ploče, a to su prvi dijelovi mosta koji će biti vidljivi na površini mora.

Most je tako provirio iz mora za manje od godinu dana otkako je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) uvedena u posao.

Na mjestu budućeg mosta, kako doznaje portal biznis.ba u Hrvatskim cestama, trenutačno je čak 21 plovilo – plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekti, remorkeri i klapete.

Najveća dizalica na svijetu za zabijanje pilota Xong Cheng 1 napustila je Malostonski zaljev prije mjesec i po.

Na gradilištu Pelješkog mosta trenutno je ukupno 385 radnika. Prema podacima Hrvatskih cesta ondje su trenutačno 44 hrvatska djelatnika, pripadnika tehničkog osoblja. Kineskih radnika je 341, a od toga njih 70 je tehničko osoblje, a 271 pomoćno osoblje, prenosi Večernji.hr.

Što se tiče opreme i mehanizacije, osim plovila, na gradilištu se za potrebe izvođenja radova trenutačno nalaze tri bagera, pet samohodnih dizalica, dva utovarivača, šest kamiona kipera, devet kamiona za prijevoz betona, dva RCD seta za iskop unutrašnjosti pilota i tri stacionarne pumpe.

Pelješki most trebao bi biti gotov za nešto manje od dvije godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.