Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 08.07.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na jesen završetak izgradnje vještačke akumulacije za navodnjavanje Ljubinjskog polja - Vrijednost radova 2,7 mil KM

Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
U Ljubinjskom polju gradi se vještačka akumulacije za navodnjavanje dijela polja. Projekat je od ogromnog značaja za ljubinjsku poljoprivredu, jer na području opštine nema stalnih prirodnih vodotoka. Vrijednost projekta je oko 2,7 mil KM.

Bez vode nema života, ni uspješnog bavljenja poljoprivredom. Gotovo sva domaćinstva u Ljubinju žive od poljoproivrede ili im je dopunski izvor prihoda. Bez navodnjavanja, prinosi i zarada bili su mali. U sušnim godinama izostali bi potpuno.

Akumulacija se gradi na površini od oko pet hektara, zapremina je oko 245 kubnih metara, što će biti dovoljno za navodnjavanje 280 hektara oranica. Navodnjavanje će preporoditi ljubinjsku poljoprivredu i omogućiti proširenje nasada i kultura za uzgoj.

- Posebno je važno za povrtlarske kultire, papriku, lubenice... Interesovanje je veliko i u toku je formiranje udurženja. Oko 200 domaćinstava će korisiti ovaj sistem kad bude u funkciji - kaže Dragan Sorajić, šef Odjeka za privredu u opštini Ljubinje.

Izgradnja akumulacije, koja će biti na trasi povremenog prirodnog izvora i ispod postojećeg jezera, manjeg kapaciteta, privodi se kraju.

- Položeni je cjevovod, sad se gradi brana, a potom slijedi postavljanje folije i punjenje jezera - kaže Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Radove su malo usporile loše vremenske prilike u maju, pa se finalizacija očekuje krajem septmebra. Projekat košta oko 2,7 mil KM, od čega je najveći dio obezbijedila Vlada Srpske, putem kredita Svjetske banke, a dio sredstava opština Ljubinje i resorno ministarstvo.

Budućom akumulacijom i primarnim sistemom, trebalo bi da gazduje preduzeće Vode Srpske, a sekundarnom mrežom Udruženje korisnika vode.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.