Izvor: Tanjug | Petak, 05.07.2019.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jaguar Land Rover ulaže više miliona funti u pokretanje proizvodnje električnih automobila

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR) uložiće više miliona funti u pokretanje proizvodnje električnih automobila na domaćem tržištu. Prema oceni Reuters-a, to bi mogao da bude ključni podsticaj za taj sektor, koji je pogođen padom prodaje dizel vozila i neizvesnošću oko Bregzita.

JLR, koji je prošle godine proizveo 30% od ukupno 1,5 miliona automobila proizvedenih u Britaniji, pokrenuće proizvodnju električnih vozila u svojoj fabrici u Kasl Bromviču (Castle Bromwich), u Birmingemu.

Fabrika će najpre početi proizvodnju električne verzije luksuznog modela "Jaguar XJ".

- Budućnost mobilnosti je električna, a mi smo, kao vizionarska britanska kompanija, posvećeni tome da napravimo našu novu generaciju vozila sa nultom emisijom gasova u Velikoj Britaniji - rekao je izvršni direktor kompanije Ralf Špet (Speth).

Kompanija nastoji da se udalji od dizel vozila koja kupci sve više izbjegavaju.

JLR je već dugo upozoravao na opasnosti od Bregzita bez dogovora, ukazujući na potrebu očuvanja nesmetane trgovine sa Evropskom unijom.

Najnovija najava ulaganja dolazi nakon nekoliko burnih mjeseci za Jaguar, koji je u januaru najavio ukidanje oko 4.500 radnih mjesta i zabilježio gubitak od 3,66 milijardi funti (4,5 mlrd USD) u 2018/19. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.