NavMenu

Matične ćelije su potencijalni lijek za ćelavost - Testiranja u toku

Izvor: Klix Petak, 05.07.2019. 12:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Jeste li se ikada zapitali hoće li perike ili transplantacija kose jednog dana postati stvar prošlosti? Naučnici navode da su tokom istraživanja na životinjama došli do zaključka da će se kosa možda moći dobijati iz matičnih ćelija.

Istraživači navode da je do sada ova tehnika isprobana samo na miševima, a rezultati možda neće biti isti kod ljudi. Međutim, oni kažu da se na životinjama mogla dobiti prirodna dlaka pomoću matičnih ćelija.

Ovo bi moglo uliti novu nadu muškarcima i ženama s gubitkom kose, kažu istraživači, ako se tehnika pokaže uspješnom i kod ljudi.

- Sada imamo novu, kontroliranu metodu za stvaranje prirodne kose koja raste direktno iz kože - rekao je Alexey Terskikh.

Nalazi su predstavljeni na sastanku Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija u Los Anđelesu. Istraživanje predstavljeno na sastancima obično se smatra preliminarnim dok se ne objavi u časopisu koji je recenziran.

Istraživači kažu da sistem koristi ćelije nazvane dermalna papila. Nađene u folikulu dlake, ove ćelije kontroliraju debljinu kose te njenu dužinu i brzinu rasta.

- Ovo je pravi napredak u razvoju terapija za gubitak kose na bazi ćelija i u oblasti regenerativne medicine - rekao je Terskikh u saopćenju za novinare.


Za svoje eksperimente istraživači su implantirali kombinaciju mišijih i ljudskih ćelija na bezdlake miševe. Laboratorija sada radi s ljudskim ćelijama kako bi dobila folikule kose koje se mogu transplantirati.

- Gubitak kose duboko utječe na živote mnogih ljudi. Značajan dio moje prakse uključuje i muškarce i žene koji traže rješenja za njihov gubitak. Želim da unaprijedim ovu revolucionarnu tehnologiju koja bi mogla poboljšati živote miliona ljudi koji se bore s gubitkom kose - rekao je dr Richard Chaffoo, plastični hirurg.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.