Izvor: eKapija | Petak, 05.07.2019.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ERS formirala novo preduzeće Hidroelektrana Foča i Hidroelektrana Paunci

Rijeka Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)
Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) formirala je novo preduzeće pod nazivom Hidroelektrana Foča i Hidroelektrana Paunci koje će biti zaduženo za gradnju dvije istoimene hidroelektrane vrijednosti skoro 500 mil KM, prenosi Hercegovina press.

Sjedište HE Foča i HE Paunci je u Foči, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Borivoje Vujičić, dok je v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja Željko Ratković.

Vujičić je kadar SNSD-a iz Trebinja, bio je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane u Gacku.

Vujičić je bio kandidat za odbornika u Skupštini Trebinja 2016. godine, ali sa osvojenih 590 glasova, ili 7,98%, nije uspio da uđe u lokalni parlament.

Ratković je rukovodio Direkcijom za investicije u ERS-u.

HE Foča i HE Paunci, vrijednosti oko 480 mil KM, trebalo bi zajedničke da grade Republika Srpska i Srbija, dogovoreno je na sjednici dvije vlade u februaru ove godine. Tada je rečeno da će dvije zemlje zajednički graditi i HE Buk Bijela.

Vlada RS u januaru je dodijelila ERS-u koncesiju za izgradnju i korištenje hidroelektrana Foča i Paunci, a nakon formiranja koncesionog preduzeća trebalo bi da se stupi u ugovorni odnos s Elektroprivredom Srbije.

Učešće Srbije u dvije HE bi trebalo da bude 51%, a Republike Srpske 49%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.