Izvor: eKapija | Petak, 05.07.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Španska Teknia širi proizvodne kapacitete u Srbiji - Nova fabrika autodijelova u Kragujevcu gotova u februaru 2020.

Budući izgled fabrike (Foto: Teknia KG)
U Kragujevcu je u junu počela gradnja nove fabrike španskog proizvođača auto-dijelova Teknia vrijedne 3 mil EUR, a završetak radova očekuje se u februaru 2020. godine, rekao je za eKapiju Slobodan Radović, direktor kompanije Teknia KG.

Prema njegovim riječima, u toku su pripremni radovi na izgradnji fabrike, a izvođač radova je Obi gradnja iz Kragujevca.

- Novi pogon prostiraće se na 5.500 m2, od čega će 4.600 m2 zauzimati proizvodni prostor za najsavremenijim tehnologijama proizvodnje. To su dvostruko veći kapaciteti od pogona u kojem Teknia sada proizvodi, u iznajmljenim prostorijama nekadašnje Zastavine fabrike 21. oktobar – kaže Radović i dodaje da je u planu i dodatno proširenje kapaciteta za još 3.500 m2 kroz drugu fazu izgradnje pogona.

Teknia, koja je u Srbiju došla 2014. godine nakon što je kupila kragujevačku firmu za proizvodnju auto-dizalica Promotor-Irva, odavno planira izgradnju sopstvene fabrike.

- Vodili smo pregovore sa Gradom još 2016. godine za dobijanje lokacije za gradnju, ali nismo ispunili uslov države za subvencionisano dobijanje prostora, po kojem je potrebno da investitor podigne industrijsku proizvodnju za 1%. Na kraju smo odustali i u septembru 2017. kupili sopstvenu lokaciju za gradnju fabrike – kaže naš sagovornik.

Nakon prelaska u novu fabriku, Radović očekuje rast prometa kompanije za najmanje 4-5 puta do 2022. godine, kao i povećanje proizvodnje čija vrijednost ove godine iznosi 5 mil EUR, dok je plan da za tri godine ona dostigne i 20 mil EUR.

On dodaje da će po završetku fabrike ukupan broj zaposlenih biti oko 120, dok sada u kompaniji radi 75 radnika.

Teknia KG sarađuje sa velikim kompanijama iz autoindustrije kao što su Fiat, Opel i PSA (Peugeot Citroen Automobiles), a najveći kupac im je Bosch u Pećincima, za kojeg proizvode elemente za motore brisača.

- Imamo saradnju sa većinom firmi iz oblasti autoindustrije u Srbiji, ali i u inostranstvu. Među našim klijentima je i njemački Eberspacher za kojeg radimo elemente izduvnih sistema i preko njih svoje proizvode plasiramo u Njemačku, za BMW i Daimler, kao i za Ameriku. Za PSA izvozimo u Slovačku, Francusku i Sjevernu Ameriku, a imamo plasman i u Španiju i Južnu Afriku – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je nakon najave gradnje nove fabrike, primjetno povećano interesovanje kupaca za proizvode Teknie.

- Javljaju nam se zainteresovani kupci i već smo dogovorili nove saradnje, među kojima su Lear i Faurecia, a u pregovorima smo i sa kineskom kompanijom za proizvodnju auto-dijelova Jang Feng čija fabrika će biti nadomak naše ovde u Kragujevcu – kaže Radović.

Naš sagovornik osvrnuo se i na stanje autoindustrije u Srbiji, ocenivši da je taj sektor privrede u zamahu i da se mnogo kompanija interesuje za ulaganje u srpsku autoindustriju, s obzirom na to da kapaciteti u ovom dijelu Evrope još nisu popunjeni.

Branislava PetrovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.