Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.07.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH izmijenila zakon o proizvodnji naoružanja

(Foto: Stoyan Yotov/shutterstock.com)
Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme (NVO) u FBiH kojim se uređuje obaveza nadležnih institucija i privrednih subjekata FBiH u provođenju Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH i Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

- Svrha donošenje ovog zakona je izvršavanje obaveza FBiH na usklađivanju propisa u oblasti proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme, proisteklih iz Zakona o proizvodnji NVO BiH i u oblasti uvoza i izvoza NVO i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene, proisteklih iz Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene, kao i drugih bitnih pitanja u proizvodnji i prometu NVO - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Kako je navedeno u obrazloženju, proizvodnja NVO na nivou BiH regulisana je Zakonom o proizvodnji NVO BiH, a Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji NVO, koji je stupio na snagu 8. aprila 2009. i kojim su bitno poboljšane zakonske odredbe iz ove oblasti.

Ovim zakonom uređena su pitanja iz oblasti proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme, kao djelatnosti od općeg interesa, i druga pitanja od značaja za proizvodnju i remont NVO, a izričito je propisano da su "entiteti dužni usuglasiti svoje propise sa odredbama ovoga zakona, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga zakona".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.