NavMenu

Slaba posjeta hrvatskim ostrvima u prvih pola godine

Izvor: B92 Četvrtak, 04.07.2019. 14:14
Komentari
Podeli
Brač (Foto: eKapija/S.Šojić)Brač
Hrvatski turizam doživio je značajan pad u prvih pola godine, piše Index.hr. Kako navodi ovaj hrvatski portal u svom istraživačkom tekstu, manje turista bilo je na Braču, Korčuli i Visu.

Kako navodi Index.hr, Hrvatska turistička zajednica ne želi da im priži ukupne podatke za jun sve do idućeg utorka.

Iako bi čelnici iz turističkog sektora za loše brojke u maju mogli kriviti loše vrijeme, za jun im to definitivno nije moglo biti opravdanje. Naime, kako navodi Index.hr, jun je bio natprosječno topao.

Tokom juna na području Supetra na Braču bilo je čak 13% manje gostiju nego lani u isto vrijeme, dok su u prvih pola godine takođe zabilježili pad pa su ukupno imali 12% manje dolazaka nego u prvoj polovini 2018. godine.

U junu ove godine u Supetru je registrovano 11.526 dolazaka turista (13% manje u odnosu na 2018) koji su ostvarili 77.142 noćenja, što je 8,5% manje nego prošle godine.

U prvih šest mjeseci u Supetru ove godine ostvarili su 23.555 dolazaka turista (12% manje) i 140.083 noćenja (11% manje).

- Pred nama je period špica turističke sezone za koju se nadamo da će ipak biti bolja od ovogodišnje predsezone - za Index.hr kaže direktor TZ-a Supetra Ivan Cvitanić.


Hana Turudić, direktorka TZ-a Korčule, za Index otkriva da su osjetili pad u noćenjima tokom juna i na nivou prvih šest mjeseci.

Tako je na području grada Korčule i naselja Čara, Žrnovo, Pupnat i Račišće broj dolazaka turista na istom nivou kao lani, ali imali su 6% manje noćenja nego u junu 2018.

Ivo Fiamengo, direktor TZ-a Vis, kaže da su osjetili pad kako u junu, tako i u prvih pola godine, i to najviše zbog znatno slabijeg dolaska gostiju iz Velike Britanije i Hrvatske.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.