NavMenu

Najveći svjetski proizvođač piva bori se za opstanak? - AB InBev izlazi na berzu u potrazi za 9,8 mlrd USD

Izvor: B92 Četvrtak, 04.07.2019. 12:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)Ilustracija
Najveći svjetski proizvođač piva najavio je izlazak na berzu i nada se da će prikupiti čak 9,8 milijardi dolara.

Time bi američki Budweiser zabilježio i najveću ovogodišnju inicijalnu ponudu dionica (IPO) na svijetu.

Preciznije, čak 1,6 milijardi dionica prodaće Budweiser Brewing Company APAC koji je dio pivskog diva Anheuser-Busch InBev, a u svom portfelju ima preko 50 pivskih brendova među kojima su i Stella Artois, Beck’s i Corona.

Budweiser će svoje akcije izlistati na hongkonškoj berzi 19. jula, a njihova početna cijena iznosiće između 5,13 i 6,02 USD po akciji, čime bi kompanija trebalo da postigne između 8,3 i 9,8 mlrd USD.

AB InBev postao je najveći proizvođač piva na svijetu pozajmicom velike količine novca kako bi mogao sebi da priušti brojne akvizicije, a onom posljednjom u 2016., kada je kupio svog rivala SABMillera, dug kompanije je skočio na 102,5 mlrd USD.

Stoga mnogi vjeruju da je zapravo riječ o pokušaju spasavanja prezadužene kompanije.


Ipak, iz kompanije su kao glavni razlog nadolazećeg IPO-a naveli potencijalne nove akvizicije i stvaranje vođe azijsko-pacifičke regije u kojoj prodaja i dalje raste, a bogati potrošači trguju visokim maržama kvalitetnih piva, prenosi Jutarnji list.

Ako cijene Budweiserovih dionica dostignu čak i najnižu postavljenu cijenu, taj će IPO svejedno biti najveći u ovoj godini i tako prestići 8,1 mlrd USD koliko je u maju na Wall Streetu prikupio Uber.

Sponzori ovog IPO-a su JPMorgan i Morgan Stanley, dok su globalni koordinatori Bank of America, Merrill Lynch i Deutsche Bank.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.