Izvor: Indikator | Četvrtak, 04.07.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Glencore "podebljao" ponudu za izmirenje dugova za struju u Aluminiju - Švajcarska kompanija želi garantovanu cijenu od 50 EUR po megavatsatu

(Foto: Aluminij.ba)
Švajcarski Glencore odlučio je "podebljati" ponudu te u dramatičnoj završnici oko sudbine posrnulog giganta Aluminija ponuditi da su ih spremni spasiti uz garantovanje cijene električne energije od 50 EUR po megavatsatu.

Loptica je sada ponovno prebačena na Vladu FBiH koja ima pojedinačno najveći vlasnički udio u kompaniji, ali istovremeno u igru dio Vlade uvodi kompaniju Dubal iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te jednu saudijsku kompaniju, doznaje se iz krugova Vlade, piše Večernji list BiH.

Kako se navodi, generalni direktor Aluminija Dražen Pandža pisano je izvijestio premijera Fadila Novalića, federalnu ministricu finansija Jelku Milićević i resornog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića kako je Aluminiju stigla nova ponuda Glencorea, njihovog višegodišnjeg partnera koji je izrazio spremnost jamčiti podmirenje Aluminijevih računa za električnu energiju, u visini do 50 EUR po megavatsatu do isteka ove godine.

Pri tome se Glencore obavezuje ubrzati traženje dugotrajnijega povoljnijeg rješenja pitanja opskrbe Aluminija električnom energijom. Pandža je u dopisu naveo kako je saglasnost Vlade "na ovaj prijedlog od presudne važnosti kako bi se moglo početi s realizacijom i spasiti Aluminij od sigurne propasti".

Pri tome je izvijestio kako kompanija ima osiguranu opskrbu električnom energijom samo do ponoći u petak, 5. jula. Ako Vlada ne odgovori na ovakvu ispruženu ruku, onda će Aluminij gurnuti u ambis.

Očekuje se kako će sljedeća dva dana biti presudna u pregovorima s elektroprivrednim poduzećima, ali i donošenju političke odluke.

Direktor Pandža već je izvijestio nekoliko službi kako bi u petak moglo doći do nekontroliranog gašenja pogona, što bi pak moglo dovesti i do velikih šteta zbog izuzetnno tehnološki složenog načina proizvodnje, koji čak, i da dolazi do toga, zahtijeva duže vrijeme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.