Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 03.07.2019.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sideo osvježivači iz Laktaša osvajaju domaće tržište - Uskoro tečni mirisi za automobile, u planu izvoz u region

(Foto: sinikomdoo.com)
Na trećoj godini Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci odlučio sam, zajedno sa bratom, da proširimo djelatnost, te smo osnovali kompaniju Sinikom. Nakon analize nekoliko poslovnih ideja, odlučili smo da pravimo mirisne osvježivače vazduha za automobile i kreirali smo svoj brend pod nazivom Sideo.

Ovako priču o svom porodičnom biznisu za Nezavisne počinje dvadesetčetvorogodišnji Nikola Simić, osnivač kompanije Sinikom iz Laktaša, kompanije koja već godinu i po dana unosi mirise u automobile korisnika širom BiH.

Simić kaže da su se, nakon razmatranja nekoliko poslovnih ideja, brat i on odlučili da proizvode mirisne osvježivače vazduha za automobile na bazi posebnog materijala, na mekoj plastici.

- Potrošačima nudimo osvježivače vazduha u četiri mirisa - vanilija, jabuka, bazooka i narandža, i to na izuzetno izdržljivom materijalu. U planu imamo i plasiranje jednog parfemskog mirisa muževnih nota, a sve mirise dobavljamo iz Njemačke - rekao je Simić.

Ono što brend Sideo čini još posebnijim je što su osvježivači kreirani u obliku jedra i smajlija, koji su posebno popularni, naročito kod mlađe populacije, jer osim prijatnog mirisa, u automobile unose i dašak radosti.

- Sada imamo osam različitih dezena smajlija, koji su prilično zastupljeni na tržištu i pokazali su se kao veoma popularni - kazao je Simić.

U odnosu na konkurente, brend Sideo svoju ponudu dopunjava prodajom mirisnih osvježivača za druge kompanije.

- Jedina smo kompanija u BiH koja na ovom posebnom materijalu, mekoj plastici, radi reklamne mirisne osvježivače. Klijenti, među kojima su brojna osiguravajuća društva, banke, udruženja građana i organizacije, traže od nas da im napravimo osvježivače vazduha u željenom obliku - objasnio je ovaj mladi preduzetnik.

Ističe da su takođe jedina kompanija u BiH koja u maloprodaji mirisne osvježivače pravi na ovom specifičnom, dugotrajnom, materijalu.

- Sideo posjeduje sve značajne sertifikate za mirise, i to sertifikat iz Njemačke, koji je važeći za korišтenje ovih mirisa na prostoru EU, kao i sertifikate instituta za javno zdravstvo u BiH - kazao je Simić.

Ove vesele osvježivače možete pronaći na nekoliko benzinskih pumpi, kao i u velikim tržnim lanacima širom BiH.

- S obzirom na to da postojimo tek godinu i po dana, možemo biti i više nego zadovoljni plasmanom svojih proizvoda - priča Simić.

Svoj asortiman uskoro žele upotpuniti tečnim mirisima za automobile, koji su veoma traženi na tržištu.

- Analiza tržišta je pokazala da je taj proizvod zastupljen i tražen, a sa druge strane smatramo da ćemo biti konkurentni - istakao je Simić.

U budućnosti planiraju proizvode plasirati na strano tržište, a, kako kaže, prvo će početi od zemalja regiona.

- Prvo želimo da se na osnovu kvaliteta svojih proizvoda pozicioniramo na tržištu BiH, ali dakako cilj nam je u budućnosti da svoje proizvode plasiramo i na tržište zemalja regiona. Kasnije, uz malo truda, i u zapadnoevropske zemlje - optimistično je zaključio Simić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.