Izvor: Dnevne novine SAN | Petak, 04.09.2009.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poplava uvoznog piva na bh. tržištu ne zanima nadležne državne institucije: Pivari godinama uzalud od države traže zaštitu

(Foto: b)

Kako bi zaštitili domaću pivarsku proizvodnju koja je samo u ovoj godini opala za pet do osam posto, još prije dvije i po godine domaći pivari počeli su, kako kažu, "Sizifov posao" zaštite domaćeg tržišta i proizvodnje. Iako konkurenti na tržištu, oni ujedinjeno pokušavaju isposlovati uvođenje carina na uvozno pivo koje čini 70 % tržišta, a kod nas stiže najviše iz Hrvatske i Srbije.

Podacima o proizvodnji, prodaji, iskorištenosti kapaciteta..., trebalo je dokazati da je domaće tržište piva zaista ugroženo uvozom, te da je narušen balans između uvoza i izvoza, i to prema preciznim uputama i zahtjevima CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Zahtjev je elaboriran na stotinjak stranica i da bismo prikupili sve podatke trebalo nam je više od dvije godine. Utisak je da u Ministarstvu vanjske trgovine BiH neće ili ne znaju kako da ovaj posao privedu kraju, mada je cijeli postupak urađen precizno, upravo onako kako predviđa CEFTA. Međutim iz nekih razloga traži se "dlaka u jajetu", rekao je za "San" Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Da je cijeli proces zapeo u Ministarstvu, ističe i Nazif Branković, direktor Sarajevske pivare. "Domaće pivare rade sa 30 do 40 % kapaciteta, a svojom proizvodnjom bi mogle pokriti cijelo domaće tržište. Godišnji kapacitet pet pivara u BiH je oko 2,5 miliona hektolitara piva, što je dovoljno da podmirimo kompletno tržište, ali zbog uvoza proizvedemo oko milion hektolitara", upozorio je Branković.

U Ministarstvu kažu da čine sve što je potrebno i da se "nadaju da će od institucija i nadležnih ministarstava entiteta, kao i od Uprave za indirektno oporezivanje, konačno dobiti sve tražene podatke, uvezati ih i ići u dalju proceduru".

"Ovo je ozbiljan posao i svaki podatak će biti provjeren i stavljen na vagu, a mi ne smijemo dozvoliti da kao zemlja budemo stavljeni pod lupu zbog netačnih podataka. Mi smo voljni da sve uradimo kako treba, i to što prije, jer je ovo način da pokažemo kako treba zaštiti domaću proizvodnju", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik resornog ministra za vanjskotrgovinsku politiku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.