NavMenu

Poplava uvoznog piva na bh. tržištu ne zanima nadležne državne institucije: Pivari godinama uzalud od države traže zaštitu

Izvor: Dnevne novine SAN Petak, 04.09.2009. 12:50
Komentari
Podeli

Kako bi zaštitili domaću pivarsku proizvodnju koja je samo u ovoj godini opala za pet do osam posto, još prije dvije i po godine domaći pivari počeli su, kako kažu, "Sizifov posao" zaštite domaćeg tržišta i proizvodnje. Iako konkurenti na tržištu, oni ujedinjeno pokušavaju isposlovati uvođenje carina na uvozno pivo koje čini 70 % tržišta, a kod nas stiže najviše iz Hrvatske i Srbije.

Podacima o proizvodnji, prodaji, iskorištenosti kapaciteta..., trebalo je dokazati da je domaće tržište piva zaista ugroženo uvozom, te da je narušen balans između uvoza i izvoza, i to prema preciznim uputama i zahtjevima CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Zahtjev je elaboriran na stotinjak stranica i da bismo prikupili sve podatke trebalo nam je više od dvije godine. Utisak je da u Ministarstvu vanjske trgovine BiH neće ili ne znaju kako da ovaj posao privedu kraju, mada je cijeli postupak urađen precizno, upravo onako kako predviđa CEFTA. Međutim iz nekih razloga traži se "dlaka u jajetu", rekao je za "San" Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Da je cijeli proces zapeo u Ministarstvu, ističe i Nazif Branković, direktor Sarajevske pivare. "Domaće pivare rade sa 30 do 40 % kapaciteta, a svojom proizvodnjom bi mogle pokriti cijelo domaće tržište. Godišnji kapacitet pet pivara u BiH je oko 2,5 miliona hektolitara piva, što je dovoljno da podmirimo kompletno tržište, ali zbog uvoza proizvedemo oko milion hektolitara", upozorio je Branković.

U Ministarstvu kažu da čine sve što je potrebno i da se "nadaju da će od institucija i nadležnih ministarstava entiteta, kao i od Uprave za indirektno oporezivanje, konačno dobiti sve tražene podatke, uvezati ih i ići u dalju proceduru".

"Ovo je ozbiljan posao i svaki podatak će biti provjeren i stavljen na vagu, a mi ne smijemo dozvoliti da kao zemlja budemo stavljeni pod lupu zbog netačnih podataka. Mi smo voljni da sve uradimo kako treba, i to što prije, jer je ovo način da pokažemo kako treba zaštiti domaću proizvodnju", rekao je Dragiša Mekić, pomoćnik resornog ministra za vanjskotrgovinsku politiku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.