NavMenu

Frilanseri iz FBiH uplatili oko 900.000 KM poreza, "prate" se i influenseri

Izvor: Klix Srijeda, 03.07.2019. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Prema obrađenim podacima koje su dostavili kantonalni porezni uredi, do sada je 212 osoba ostvarilo prihode iz inozemstva, izvršilo uplatu poreznih obaveza u iznosu od 909.177 KM, potvrđeno je za Klix.ba u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Ovaj novac je naplaćen prema Zakonu o porezu na dohodak koji je u primjeni od 1. januara 2009. godine, nakon što je Porezna uprava FBiH pozvala frilansere da izvrše svoje obaveze.

Na pitanje šta je s onima koji nisu izvršili svoje obaveze, kazali su za Klix da Porezna uprava poduzima mjere i radnje s ciljem naplate javnih prihoda te da će biti pokrenuti postupci prinudne naplate protiv onih osoba koje se nisu odazvale javnom pozivu i dobrovoljno prijavile ostvarene prihode i uplatile obaveze.

- Ovi postupci su zastali zato što je u parlamentarnu proceduru upućen na usvajanje Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba - rezidenata FBiH koji su ostvarili prihode iz inozemstva - navode iz Porezne uprave.

Klix saznaje da službenici Porezne uprave FBiH prikupljaju podatke o svim osobama koje ostvaruju novčane prihode putem interneta i društvenih mreža.

- Porezna uprava FBiH je u prethodnom periodu u određenom broju slučajeva na osnovu prikupljenih operativnih podataka izvršila provjere i provela inspekcijske nadzore u kojima su utvrđene porezne obaveze i izrečene sankcije zbog utvrđenih nepravilnosti. I u narednom periodu Porezna uprava FBiH će preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem sistemskog rješavanja ove pojave, kako bi sve one osobe koje prihod ostvaruju putem interneta i društvenih mreža bile tretirane na jednak način - kazali su.


Porezna uprava FBiH poziva i sve porezne obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu obavljanja kontinuirane djelatnosti preprodaje robe putem interneta, a koja nije registrovana ili se obavlja bez odobrenja nadležnog organa, da izvrše registraciju djelatnosti u skladu sa zakonom kod nadležnog registracionog organa.

- Porezni obveznici fizičke osobe - građani koji su ostvarili prihode od prodaje robe putem interneta dužni su da samostalno obračunaju akontaciju poreza na dohodak po stopi od 10% i uplate je najkasnije naredni dan od dana kada su ostvarili dohodak, bez priznavanja rashoda - navodi se na kraju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.