Izvor: eKapija | Srijeda, 03.07.2019.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela rekonstrukcija depoa Arhiva Bosne i Hercegovine

(Foto: arhivbih.gov.ba)
Katar je izdvojio donaciju u vrijednosti 129.084,78 KM (66.000,00 EUR) namijenjenu restauraciji depoa Arhiva Bosne i Hercegovine.

Ambasada države Katar u BiH, izvođač i Arhiv BiH su krajem juna izvršili sve pripremne radnje, pa je 1. jula krenula rekonstrukcija depoa.

- Važnost ovog posla najbolje ističe činjenica da je riječ o rekonstrukciji jednog od najugroženijih i najvećih depoa Arhiva BiH; depou koji je specifičan i po svojim dimenzijama i po lokaciji. Smješten je u suterenu zgrade Predsjedništva BiH, gdje je više od 70 godina služio kao prostor u kojem se pohranjivala dokumentacija najvažnijih upravnih i privrednih subjekata. Takva dokumentacija ima stalnu vrijednost i zahtijeva najbolje uvjete čuvanja. Nažalost, višegodišnji prodori podzemnih voda i nedostatak odgovarajuće hidro i termo izolacije najozbiljnije su doveli u pitanje integritet pohranjenog arhivskog gradiva - navodi se na sajtu Arhiva BiH.

Ovim restauratorskim radovima Arhiv BiH dobiće još jedan suvremen depo po najvišim arhivističkim standardima, čime će ispuniti jedan od svojih prvih zadataka – trajna zaštita preuzete dokumentacije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.