Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 02.07.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za otplatu duga građanima RS treba osam mjeseci bez trošenja

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Svi građani Republike Srpske trebalo bi da rade tri mjeseca pod uslovom da ništa ne troše kako bi vratili svoj dug bankama, koji u prosjeku iznosi 1.328 EUR po stanovniku.

Pokazuje to analiza Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT o zaduženosti, a gdje se kroz nekoliko indikatora pokušalo prikazati gdje se ovaj dio BiH nalazi u odnosu na zemlje regiona.

Po ovom osnovu, za otplatu bi najviše trebalo da rade Hrvati, gotovo pet mjeseci, a najmanje građani Srbije, dva mjeseca i tri sedmice, te stanovnici Sjeverne Makedonije, kojima bi za taj cilj trebalo oko tri mjeseca.

Ipak, treba imati u vidu kako je broj stvarno zaposlenih građana znatno manji od broja stanovnika, čime se produžava period potreban za otplatu dugova. Kada se u broj mjeseci potrebnih za vraćanje dugova bankama ukalkuliše stopa zaposlenosti, od Republike Srpske su više zaduženi samo Crna Gora (8%) i Hrvatska (28%).

- Dok je našem zaposlenom radniku potrebno oko osam mjeseci da radeći i ne trošeći otplati svoj dug bankama, prosječnom radniku u Crnoj Gori potrebno je oko tri sedmice više - stoji u analizi.

Generalno, ako se ukupni krediti domaćinstava podijele sa brojem stanovnika, najveći dužnici u zemljama nastalim raspadom SFRJ su Slovenci, gdje je svaki stanovnik dužan 4.843 EUR, a što je 734 EUR više od duga hrvatskih građana.

- Međutim, ako se uzme u obzir da je u ovoj zemlji prosječna plata veća od regiona, ta zaduženost i nije toliko velika - ocjenjuje Marko Đogo, ekonomista i autor analize.

- Kod Slovenije je dug najveći po stanovniku i oni su zaduženi tri i po puta više od nas, ali zbog viših plata i niže nezaposlenosti padaju ispod nas po relativnoj zaduženosti i težini otplate - kaže Đogo.

Prema njegovim riječima, ako bi u RS došlo do rasta plata i pada stope nezaposlenosti, mogao pi porasti potencijal za zaduženje.

- To govori da bankarski sektor ima potencijal za rast ako bude pozitivnog razvoja u realnom sektoru - zaključuje Đogo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.