NavMenu

Da li faktor 100 potpuno štiti od sunca?

Izvor: Politika Utorak, 02.07.2019. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: BlueOrange Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Donedavno stručnjaci su smatrali da je sve preko SPF 50 "čist marketing", ali su sada ipak promijenili mišljenje

Vječna dilema da li je bolje nanijeti niži faktor za sunčanje ili viši aktuelna je svake ljetnje sezone. Tek što smo se navikli na faktor 50, na tržište stižu nove kreme s oznakom 60 plus, pa čak i s trocifrenim faktorom sto, koji se već odavno prodaje u Americi. Međutim, tu počinju i nove polemike. Ima li potrebe da kao zaštitu od sunca koristimo ovako velike faktore?

Američka Agencija za hranu i lijekove još 2013. godine tražila je da se proizvođačima zabrani isticanje faktora većeg od 50 jer se tada smatralo da je sve preko toga čist marketing. Od toga očigledno nije bilo ništa jer gotovo svi renomirani proizvođači danas imaju u svom asortimanu bar jednu kremu s faktorom sto. Prosječnog kupca vjerovatno impozantna brojka na ambalaži navodi na pomisao da dobijaju dvostruko veću zaštitu, što ipak nije tačno.

Ipak, FDA je u februaru ove godine poslije višegodišnjih istraživanja izašla s novim prijedlogom – da se proizvođačima dozvoli isticanje SPF 60 plus zbog kliničkih dokaza o korisnosti dodatnog faktora.

U svakom slučaju, Američka akademija za dermatologiju preporučuje odabir proizvoda koji su vodootporni, sa zaštitom širokog spektra i SPF-om od najmanje 30.

To znači da se odlučite za onaj preparat koji, pored odgovarajućeg faktora, ima oznaku da štiti i od UVA i UVB zračenja. Važan savjet je i da se krema koristi u dovoljnim količinama jer u suprotnom nema efekta.

– Kreme za sunčanje su važne za zaštitu kože, ali nijedna od njih ne štiti u potpunosti od štetnih efekata prekomjernog izlaganja ultravioletnom zračenju – upozoravaju stručnjaci. Duži boravak na suncu bez zaštite nije preporučljiv. Ultravioletno zračenje može da izazove niz opasnih posljedica – od opekotina i ubrzanog starenja kože do smanjenja odbrambene sposobnosti organizma i povećanog rizika od maligniteta kože.

Zaštitni faktor se odnosi na crvenilo kože, što znači da krema s oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekotine od sunca. Ova linearna veza, međutim, ne postoji kada se poredi apsorpcija UV zraka. Proizvod sa SPF 15 apsorbuje 93 odsto, sa SPF 30 – 97 odsto, faktor 50 apsorbuje 98 odsto ovih zraka. To znači da se ovaj efekat bitno ne povećava kako to prosječnom potrošaču izgleda jer ako koristite faktor 100 apsorbcija je 99 odsto. Industriji se zamjera to što reklamirajući veći faktor dovode građane u opasnost da pomisle da su nepobjedivi na suncu, što nije tačno.

Kremu bi trebalo nanositi na svaka dva sata bez obzira na faktor. Pogrešno je što oni koji koriste visok faktor misle da im sunce ne može ništa, misleći da mogu samo jednom da upotrebe preparat – upozoravaju američki stručnjaci i dodaju da se najviši faktor preporučuje kod direktnog izlaganja suncu i tokom plivanja.

U Evropi se od 2012. proizvođači preparata obavezuju da termin "široki spektar" mogu da koriste na ambalaži samo za proizvode koji imaju dokaz da štite od svih vrsta oštećenja kože suncem (UVA i UVB zaštita). Nasuprot ovome, proizvodi koji štite samo od opekotina od sunca, moraju da imaju takva upozorenja na ambalaži.

Ograničenja su uvedena i kod oznaka "vodootporne" tako da na pakovanju može da bude navedeno ili 40 minuta ili 80 minuta. Važan savjet je da se zaštitna krema koristi u dovoljnim količinama. Prema podacima stručnjaka, potrošači u prosjeku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime umanjuju zaštitu čak i za više od pola. Za zaštitu cijelog tijela odrasle osobe prosječne visine potrebno je utrošiti oko 35 grama kreme. Kremu je potrebno ponovo nanijeti poslije svakog kupanja, plivanja ili brisanja peškirom. Važno je, takođe, da se između 10 i 16 sati što manje boravi na suncu i koriste šeširi i naočare za sunce. Maslinovo i druga prirodna ulja vrlo su korisna za njegu kože, ali ne štite od sunčevih zraka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.