Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 02.07.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi zainteresovani za ulaganje u bihaćki aerodrom - Na meti i turistička infrastruktura grada na Uni

Bihać (Foto: facebook.com/bihac)
Kina je zainteresovana da sudjeluje u izgradnji bihaćkog aerodroma, ali i drugim projektima u oblasti razvoja infrastrukture i turizma na ovim prostorima, izjavio je u ponedjeljak, 1. jula, ambasador te zemlje u BiH, Ji Ping, prilikom posjete Bihaću.

Njega su tom prilikom u odvojenim posjetama primili premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, a razgovor se vodio uglavnom o privrednim temama i kulturnoj razmjeni.

- Posebnu pažnju posvetili smo turističkoj saradnji, jer u posljednjih nekoliko godina u posjetu Nacionalnom parku Una dolazi sve veći broj kineskih turista. Također, u okviru kulturne razmjene razgovarali smo o bratimljenju Bihaća i jednog kineskog grada - istakao je Ji Ping.

Da je turistička promocija Bihaća izuzetno bitna za razvoj tog dijela BiH, govori i podatak da se ove godine očekuje dolazak do 100.000 gostiju iz Kine, od čega bi dobar dio trebalo da posjeti Nacionalni park Una i grad Bihać.

- Mi smo već u pregovorima s nekim kineskim kompanijama u vezi s bihaćkim aerodromom i tu tragamo za modalitetima buduće saradnje. Kada su u pitanju kineski turisti, mislim da tu, osim naših prirodnih ljepota, možemo iskoristiti i našu antifašističku borbu, kao i činjenicu da je Tito izvjesno ratno vrijeme proveo u Bihaću i da se u ovome gradu desilo nekoliko značajnih događaja u tom istorijskom razdoblju - istakao je Fazlić, prema čijim je riječima u proteklih nekoliko godina Bihać i Nacionalni park Una posjetilo više od četrdeset organizovanih turističkih ekskurzija iz Kine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.