NavMenu

U pripremi evropski standard za brigu o pacijentima - Struka želi veći fokus na pacijenta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.07.2019. 11:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)Ilustracija
Približavanje pacijenata i negovatelja - tako bi ukratko mogao da se opiše glavni i nadasve ambiciozni cilj novog evropskog EN standarda za brigu o pacijentima. Okvirni tekst standarda je već gotov i sve zainteresovane strane, od bolnica i ljekara opšte prakse, pa do pacijenata i njihovih porodica, sada imaju priliku da do kraja jula 2019. godine učine ovaj standard još efikasnijim, prenosi portal Kvalitet.

NBN, belgijski nacionalni institut za standardizaciju je već mnogo naučio od Bili-Rej Murila, stručnjaka za standarde iz oblasti "zdravlja i bezbjednosti" pri Belgijskom udruženju za istraživanje i ekspertizu za organizacije potrošača (BV-OECO).

Izdaci za zdravstvenu zaštitu čine veliki dio državnog budžeta. Za svakih 100 EUR koje belgijski poreski obveznik uplati, ovom sektoru ide 14,2 EUR. Snažna zdravstvena zaštita je stoga jedan od stubova prosperitetnog društva. Ali kako možemo da sprovedemo zdravstvenu zaštitu još efikasnije i što je najvažnije, da bude više orijentisana ka pacijentu?

Evropska komisija za standardizaciju (CEN) Tehnička komisija 450 razmatra ovo pitanje od 2016. godine. Cilj: novi EN standard za celu Evropu pod nazivom "Učešće pacijenata u zdravstvenoj zaštiti - minimalni zahtevi za brigu orijentisanu na osobu".

Kako ukratko izgleda zdravstvena zaštita u Belgiji

Belgija, prema riječima Murila, ima jak sistem zdravstvene zaštite dugi niz godina.

- Na primjer, Savezni naučni centar za zdravstvo navodi u svom najnovijem izvještaju o zdravstvenom sektoru da naša zemlja ima više od evropskog prosjeka za zadovoljenje potreba pacijenata. Ali prije nego što se uljuljkamo sa ovim podacima, nekoliko upozorenja: ruralna područja postižu bolje rezultate od naših gradova u smislu zadovoljstva pacijenata. Pored toga, pacijenti su generalno zadovoljniji svojim domovima zdravlja (ljekarima opšte prakse) nego bolnicama, a vrsta bolesti ili poremećaja takođe igra važnu ulogu. Osim toga, danas su pacijenti obrazovaniji, kritičniji i zahtjevniji u pogledu brige koju primaju, tako da postoji rizik da će se očekivanja i stvarnost vremenom razlikovati. Na kraju, zdravstvena zaštita je pod ogromnim političkim i društvenim pritiskom, dok finansijska sredstva nisu uvijek proporcionalna - objašnjava on.

"Win-win" za pacijente i pružaoce zdravstvenih usluga

Bili-Rej Murail:

- Novi evropski standard želi ponuditi rješenje za sve te izazove, sa resursima, sa potrebama i individualnim željama pacijenata. Razmjena informacija i inkluzivno donošenje odluka, na primjer, dva su različita žarišta postojećeg standarda, sa zahtevima za sve faze pružanja zaštite: prije, za vrijeme i posle zdravstvenog problema pacijenta. Ovo ne samo da pogoduje pacijentima, već i samim pružaocima usluga njege. Primjena standarda olakšava stvarno partnerstvo između obje strane.

Najvažnije prednosti novog EN standarda za brigu o pacijentu:

- upotrebljiv na strateškom, operativnom i individualnom nivou;
- pruža veće zadovoljstvo pacijenata, čak i u domenu intenzivne njege;
- pruža bolje terapijske rezultate, uz manje troškova za društvo;
- primjenjiv je u bolnicama, ordinacijama i drugim područjima za njegu;

- čini jaku osnovu za evaluaciju politike na nacionalnom i evropskom nivou;
- može poslužiti i kao vodič za obnovu medicinske obuke.

Šta nam donosi budućnost

Kako ističe Muril, ovaj evropski standard je jedan od prvih u svojoj vrsti.

- Većina medicinskih standarda su tehnički standardi za medicinske uređaje, dok je razvoj "ljudskih standarda" još u povoju. Najveća vrlina draft verzije ovog standarda je, dakle, da se fokusira na ljude u njihovoj kompleksnosti. Ovaj standard neće izazvati revoluciju u našoj zemlji, već će formirati osnovni okvir za podizanje domena zdravstvene zaštite na viši nivo. Osim toga, Belgija je veoma aktivna u razvoju novih tehnologija za bolje praćenje i podršku pacijenata, što znači da novi standard nudi jasnu ekonomsku priliku - navodi on.

Veliki značaj javnog istraživanja na finalnu verziju standarda

- Na draft verziji standarda radili su vrlo različiti profili: od akademika i ljekara do predstavnika bolnica i potrošačkih organizacija. Međutim, iako uključeni zahtjevi proizilaze iz mnogo inputa i dobrih namjera, postoji realna šansa da neki aspekti nedostaju. Ili obrnuto: da se određenim tačkama dalo previše značaja. Zato je potrebno javno istraživanje. Svako može pregledati i komentarisati draft verziju, tako da standard u publikaciji optimalno odgovara potrebama i praksi našeg društva. Moja poruka je, dakle: ako ste direktno ili indirektno uključeni u zdravstvenu zaštitu, nemojte da propustite priliku da pomognete u finalnom oblikovanju ovog standarda - zaključuje Muril.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.