NavMenu

Kakanj traži investitore za termalni izvor Tičići - U planu projekat vrijedan skoro 20 mil KM

Izvor: Klix Ponedjeljak, 01.07.2019. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergemi/shutterstock.com)Ilustracija
Općina Kakanj pripremila je studiju kojom želi privući investitore kako bi uložili novac u neiskorišćen potencijal prirodnih termalnih izvora Tičići.

Tičići su već decenijama poznati kao ljekovita banja koju svakodnevno koristi desetine posjetilaca u improvizovanim bazenima koji se nalaze u privatnom vlasništvu. Gejzir sa 53 stepena celzija svakodnevno završava u rijeci Bosni, a uprkos svim naporima još se nije pronašao adekvatni investitor.

- Studije koje su rađene potvrđuju ljekovitost tičićkih banja kroz svega nekoliko dana korištenja. Stepen dosadašnje iskorištenosti svodi se tek na kapacitiranu privatnu inicijativu ovdašnjih mještana, koji su izgradnjom skromnih kapaciteta donekle pomogli da ovaj lokalitet bar zaintrigira putnika u prolazu. No, značajniji interes neophodnog kapitala do sada je po pravilu izostajao - kazali su iz Općine Kakanj.

Na osnovu višekriterijalnog vrednovanja utvrđeno je da je najpovoljnija lokacija za formiranje uslužnog objekta sa sportsko-rekreativnim centrom u Bilješevu, a vrijednost projekta je procijenjena na 19.666.000 KM.

Površina koja je namijenjena za ovu svrhu iznosi 405.323 m2, a lokacija po prirodnim karakteristikama pogoduje izgradnji banjsko-rekreativnog centra.

Načelnik Kaknja Aldin Šljivo u izjavi za Klix.ba je kazao da će uložiti sve napore kako bi se ovo pitanje aktualiziralo i pronašao investitor koji bi iskoristio prirodni potencijal.


- Već sutra (danas op.a.) ćemo imati potencijalne investitore van Bosne i Hercegovine koji dolaze na razgovore i koji žele iskoristiti ovaj potencijal pa ćemo vidjeti kako će završiti ovi pregovori. Iako je koncesija kantonalna i privatna zemlja, mi želimo inicirati ovu priču i ponuditi potencijalnim investitorima sve kako bi se iskoristilo naše prirodno bogatstvo u prave svrhe - kazao je Šljivo.

Na kraju je naglasio kako Općina Kakanj izražava punu spremnost i otvorenost ka zainteresovanim investitorima da se sinergijskim djelovanjem ishodi najadekvatnije i svrsishodno rješenje na obostranu korist, kao dobitnik BFC certifikata o povoljnom poslovnom okruženju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.