Izvor: eKapija | Nedjelja, 30.06.2019.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbačka Perutnina dobija pomoć resornog ministarstva u plasmanu proizvoda u Evropsku uniju

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević posjetio je u petak, 28. juna sa saradnicima firmu Perutnina Ptuj S u Srbcu gdje je sa rukovodstvom razgovarao o izvozu pilećeg mesa u Evropsku uniju.

On je izjavio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske spremno da preduzme sve što je u njegovoj ingerenciji kako bi obezbijedilo uslove da Perutnina izađe sa svojim proizvodima na tržište Evropske Unije.

- Budući da je srbačka Perutnina lider u proizvodnji bijelog mesa na području Republike Srpske, a BiH ima dozvolu za izvoz tog mesa u EU, u ovom preduzeću smatraju da bi izvoz u EU za njih bio profitabilan, jer već imaju svoju trgovačku mrežu u Hrvatskoj i Sloveniji - rekao je Knežević, navedeno je na sajtu Opštine Srbac.

Prema njegovim riječima, preduzeće treba da bude postavljeno na listu Kancelarije za veterinarstvo BiH kako bi imalo dozvolu za izvoz za tu vrstu robe u EU. On kaže da postoje određeni uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi neka firma dospjela na tu listu, dodajući da srbačka Perutnina nije konkurisala za tu listu.

Na sastanku je razgovarano i o modelima zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog porijekla.

- Naše ministarstvo je donošenjem zakonske regulative i podzakonskih akata o nusproizvodima, kao i donošenjem sopstvene strategije upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla na pragu rješenja ovako značajnog pitanja za Republiku Srpsku - istakao je Knežević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.