Izvor: eKapija | Nedjelja, 30.06.2019.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova opcija za preuzimanje Aluminija - Zainteresovanost iskazala multinacionalna kompanija iz Dubaija

(Foto: Aluminij.ba)
Vladu FBiH kontaktirala jedna velika multinacionalna kompanija iz Dubaija koja je, također, zainteresirana za preuzimanje Aluminija. Oni su već najavili dolazak u Sarajevo za sredinu naredne sedmice. Sastanak će biti održan s predstavnicima Vlade FBiH u četvrtak, 4. jula.

Posrnuli mostarski gigant Aluminij ima još samo do srijede dogovorenu isporuku električne energije od Elektroprivrede HZHB (EPHZHB), kojoj je dužan 280 mil KM. To znači da se produžava agonija u firmi koja zapošljava 1.000 radnika i prijeti joj stečaj zbog milionskih dugovanja, prenosi biznisinfo.ba pisanje Dnevnog avaza.

Na sastanku u Vladi FBiH između Uprave Aluminija i EPHZHB nije postignut dogovor da struju kupuju na višemjesečni period. Ranije je ugovor između ove dvije firme bio koncipiran na šest mjeseci, ali prestaje važiti 3. jula.

Saznajemo da je jedan od načina da Aluminij ne obustavi proizvodnju da struju kupuje dnevno, ali uz jasne bankovne garancije da će plaćati dogovorenu isporuku. Ovo je sada samo preživljavanje na kraće razdoblje i bez strateškog partnera firmi prijeti totalni kolaps.

Za sada nije došlo ni do promjene stavova švicarskog Glencorea, koji je najavio preuzimanje mostarske firme. Oni i dalje traže da im Vlada FBiH zauzvrat osigura kupovinu struje po nižoj cijeni. I prekjučer su u sjedištu Vlade FBiH čelnici Glencorea potvrdili isti stav. Žele struju po 25 do 44 eura po megavat-satu, što je za Vladu neprihvatljivo.

Startna pozicija

Glencore ustvari na ovaj način testira Vladu i pravi startnu poziciju za nastavak pregovora, ako do njih i dođe, s obzirom na iznesene zahtjeve.

S druge strane, saznajemo da je Vladu FBiH već kontaktirala jedna velika multinacionalna kompanija iz Dubaija koja je, također, zainteresirana za preuzimanje Aluminija. Oni su već najavili dolazak u Sarajevo za sredinu naredne sedmice. Sastanak će biti održan s predstavnicima Vlade FBiH u četvrtak, 4. jula.

Dugovi rastu iz dana u dan

Dugovi u Aluminiju svaki dan su sve veći. Ukupno s jučerašnjim danom iznose skoro 380 miliona maraka.

Od toga, EPHZHB duguje se skoro 280 miliona maraka. Predviđa se da bi ukupni akumulirani gubitak mogao narasti i do 500 mil KM, navodi se na sajtu biznisinfo.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.