NavMenu

Međusobna razmjena BiH i Njemačke u 2018. premašila 4 mlrd KM

Izvor: BHRT Nedjelja, 30.06.2019. 14:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka je već duži period najznačajniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, sa obimom međusobne razmjene robe i usluga u 2018. godini koji je premašio četiri milijarde KM, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Tokom sastanka u Sarajevu sa ambasadorom Njemačke u BiH Kristijanom Homan, Šarović je rekao da ga raduje činjenica da se konstantno povećava izvoz iz BiH u Njemačku, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom rekordnih 77%, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šarović je zahvalio Homanovoj na predanom razvijanju odnosa dvije zemlje, posebno na njenom ličnom doprinosu u sprovođenju brojnih projekata koji se putem Njemačke agencije za razvojnu saradnju realizuju ravnomjerno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je podsjetio da je upravo završen projekat podrške malim i srednjim preduzećima u 20 opština u Republici Srpskoj i FBiH, vrijednosti 13 miliona evra bespovratnih sredstava, najavivši da uskoro počinje realizacija projekta podrške izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima vrijedan 16,1 mil EUR

Iz Ministarstva je saopšteno da Njemačka svake godine pruža podršku BiH i u oblasti energetike i turizma, kao i u drugim sektorima.

U toku je i realizacija projekta vrijednog 12,25 miliona evra koji promoviše energetsku efikasnost i utopljavanje škola, bolnica i drugih javnih objekata, kao i projekat podsticanja izgradnje obnovljivih izvora energije vrijedan četiri miliona evra.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.