Izvor: RTS | Subota, 29.06.2019.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren treći međunarodni aerodrom u Srbiji

(Foto: Youtube screenshoot)
U Lađevcima kod Kraljeva u petak 28. juna otvoren je Međunarodni aerodrom Morava. Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije istakao je da se prve linije na aerodromu Morava mogu očekivati u zimskom redu letenja.

Mihajlo Zdravković rekao je za RTS da je sve spremno za svečano otvaranje aerodroma Morava. Direktor naglašava da trenutno na aerodromu Morava ima 37 zaposlenih.

- Moraće da prođu određenu proceduru, obuku neophodnu za obavljanje poslova u vazduhoplovstvu i radiće paralelno dok ne završe te obuke sa kolegama sa niškog aerodroma - ističe Zdravković.

Prema njegovim riječima, slijedeći korak je otvaranje aerodroma prema kompanijama.

- Očekujemo da prve linije budu u zimskom redu letenja, ovdje se mogu očekivati u ovom trenutku regionalne linije sa manjim vazduhoplovima - naveo je Zdravković.

Istakao je da su to avioni koji uglavnom imaju do 80 mjesta i dodao da se u narednom periodu može očekivati proširenje piste, ili izgradnja nove.

- Pista je u ovom trenuku produžena za 65 metara, cjelokupna površina piste je presvučena novim asfaltom kao i rulne staze koje vode do platforme -istakao je Zdravković.

Dodaje da je kargo saobraćaj u ovom trenutku otvoren za vazdušni civilni putnički saobraćaj.

- Slijedeća instanca jeste otvaranje za kargo saobraćaj, on je moguć i u ovom trenutku, ali u ograničenim uslovima, zbog toga što je za smeštaj opreme neophodne za obavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja potreban određeni prostor. U ovom trenutku mi nemamo drugog prostora, osim prostora za kargo što je bio uslov za dobijanje dozvole za rad Aerodroma Morava - zaključio je Zdravković.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju da će država ovakav projekat pokušati da realizuje i na aerodromu Ponikve, kao i kod Bora.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, predsjedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i mnogi drugi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.