NavMenu

Vlada KS donijela Uredbu o kontroli javnih nabavki - U primjeni od 1. januara 2020.

Izvor: eKapija Nedjelja, 30.06.2019. 14:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StanislauV/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Uredbu o kontroli javnih nabavki u institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Kao još jedan u nizu reformskih propisa, ovom uredbom se uspostavlja sveobuhvatan mehanizam kontrole svih javnih nabavki koje provode organi uprave KS, javne ustanove i javna preduzeća, kao i druga pravna lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Prema ovoj uredbi organi koji provode postupke javnih nabavki imat će obavezu da u komisije koje ih provode imenuju stručna lica sa liste koja imaju odgovarajuće znanje i iskustvo u oblasti javnih nabavki. Vlada Kantona će raspisati javni poziv za listu eksperata kako bi u ove procese bili uključeni najkompetentniji i najkvalifikovaniji kadrovi u ovoj oblasti – saopćeno je iz Vlade KS.

Cilj je poboljšanje sistema javnih nabavki u njegovom kvalitativnom smislu, jer će biti uspostavljen hodogram poteza kako bi se smanjile greške u profesionalnom pristupu prilikom provođenja javnih nabavki. Takođe Uredba propisuje i obavezu stalne edukacije kadrova koji provode javne nabavke.

Ono što Ministarstvo pravde i resorna ministrica Lejla Brčić posebno ističe kao reformsku dimenziju ove uredbe je mogućnost objedinjavanja javnih nabavki za više javnih subjekata, a koji imaju potrebe za istim robama i uslugama.

Ministrica Brčić je kazala da će se Uredba početi primjenjivati od 1. januara 2020. godine zbog dva razloga. Prvi je zbog planova javnih nabavki svih institucija koji se donose početkom budžetske godine te potrebe da se u međuvremenu putem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, uz uključivanje eksperata i naučne zajednice, provedu sve potrebne edukacije.


- Primjena ove uredbe i mogućnost objedinjavanja procesa javnih nabaki u javnom sektoru za npr. nabavku goriva, struje, papira i brojnih drugih roba i usluga donijet će višemilionske uštede u javnoj potrošnji. To će biti zaista reformski pristup ovim procesima - posebno je naglasio premijer KS Edin Forto, koji je, zajedno sa ostalim članovima Vlade, izrazio podršku resornom ministarstvu i ministrici Brčić u kreiranju još jednog reformskog dokumenta u Kantonu Sarajevo – navodi se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.