Izvor: Indikator | Nedjelja, 30.06.2019.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukupni krediti u BiH prvi put premašili 20 mlrd KM - Poboljšana stopa odobravanja zajmova

Ilustracija
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Ukupni krediti u Bosni i Hercegovini prvi put su premašili cifru od 20 mlrd KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ukupni krediti u maju ove godine iznosili su 20,07 mlrd KM i povećani su za 5,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, a za 3% u odnosu na decembar 2018. godine.

Nešto više od polovine kredita, ili tačnije 53,2% je u eurima.

Najveći dio ukupnih kredita, 9,58 mlrd KM ili 47,7%, čine krediti stanovništvu, te krediti plasirani privatnim preduzećima koji iznose 8,87 mlrd KM ili procentualno izraženo 44,2%.

Ostatak kredita otpada na javna preduzeća (419,8 mil KM ili nešto više od 2%), vlade entiteta (413,6 mil KM, takođe oko 2%), a manji iznosi kredita predstavljaju krediti vladama kantona, općinama, neprofitnim organizacijama, fondovima socijalne zaštite...

U ukupnim kreditima datim građanima dominiraju nenamjenski potrošački krediti, koji imaju udio od 75,6%.

U izvještaju o kreditiranju u prvom kvartalu 2019. za region Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) Vienna Initiative, u dijelu za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se stopa odobravanja kredita poboljšala u posljednjih šest mjeseci, te da se i dalje očekuje poboljšanje.

- Svi segmenti imali su veću stopu odobrenja, osim kredita u stranoj valuti - dodaje se, te navodi da se u sljedećih šest mjeseci očekuje isti obrazac s relativno većim poboljšanjem za potrošačke kredite.

Kreditni standardi su se smanjili tokom posljednjih šest mjeseci za sve segmente, osim za velika preduzeća i kratkoročne kredite. U budućnosti, banke u BiH očekuju daljnje ublažavanje, posebno za potrošačke kredite i dugoročne kredite.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.