NavMenu

Savjetovanje o energetici u BiH 26. i 27. septembra u Sarajevu

Izvor: eKapija Petak, 28.06.2019. 09:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christos Georghiou/shutterstock.com)Ilustracija
Savjetovanje o energetici u BiH sa međunarodnim učešćem je događaj koji CETEOR Sarajevo tradicionalno organizuje svake dvije godine.

VII Savjetovanje o energetici u BiH sa sloganom 7E će se održati 26 i 27. septembra 2019. u Sarajevu.

Slogan 7E podrazumijeva sagledavanja sektora energije sa sedam različitih aspekata (etika, ekologija i okoliš, energetika – kao privredna grana, energija – kao roba na tržištu, ekonomija, energijski sistemi, te energijska efikasnost i efektivnost) i događaj će biti realiziran u ovom maniru, uz snažno poticanje zajedničkog angažmana i holističkog rješavanja barijera na svim nivoima vlasti koji usporavaju energijski zaokret u BiH.

VII Savjetovanje će ugostiti predstavnike resornih ministarstava/institucija; proizvođače opreme i građevinskih materijala; predstavnike međunarodnih i domaćih organizacija; stručnjake i menadžere iz energetskih organizacija, industrije, zgradarstva i transporta, naučnih i finansijskih institucija; predstavnike lokalnih zajednica; investitore u projekte EE i OIE; te nevladine organizacije i medije.

Cilj ovogodišnjeg savjetovanja je podstaći diskusiju o temama vezanim za otvorena pitanja sa kojima se BiH suočava u kontekstu energetske tranzicije i zaštite okoliša, te reforme i budućnosti EU energetske i klimatske politike, prenosi portal m-kvadrat.ba.

- Kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, BIH se nalazi u procesu koji zahtijeva ubrzano usvajanje evropskog zakonodavstva i usaglašavanje sa standardima i razvojnim ciljevima koji su na snazi u Evropskoj Uniji. Slaba provedba zakonske regulative u energiji i zaštiti okoliša, te nedostatak strateške vizije u skladu s održivim razvojem uz akcentiranje klimatske politike koja je EU prioritetni postulat, su neki od problema pokretača koji nameću potrebu za donošenjem rješenja u dugoročnom pogledu i koji će BiH približiti članstvu EU.

Svjetski napori na suzbijanju klimatskih promjena i promicanja benefita implementacije mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, dovode do novih i značajnijih tehničkih i organizacijskih rješenja i njihova primjena velika je razvojna šansa koja se polako ali sigurno ustaljuje na prostorima BIH, prepoznata od strane lokalnih Vlada ali i krajnjih korisnika. Savjetovanje o energetici u BIH od 2007. vrijedno prati trendove u ključnim sektorima, stvarajući platformu posjećenu od strane velikog broja stručnjaka i intelektualaca.

Svi detalji u vezi sa učešće i prijavu na VII Savjetovanju na linku ovdje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.