Izvor: eKapija | Petak, 28.06.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krušik želi da ponovo proizvodi vođene rakete, adut Zastave puškomitraljez NATO kalibra - Na sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu i Tehnički remont Bratunac

Automatske puške i podcijevni bacač
Neizostavan adut odbrambene industrije Srbije, koji je i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme bio u žiži interesovanja, jeste streljačko oružje, ali se kompanije iz Srbije trude da osmisle i nove proizvode, kao i da obnove programe koje su nekada realizovale.

Na štandovima sajma Partner 2019. u Beogradu, imali smo priliku da vidimo nevođena raketna sredstva, minobacače, lovačko oružje...

Kompanija Krušik koja je poznata po proizvodnji minobacačkog programa, u prethodnoj godini ostvarila je prihod od 110 mil USD, od čega je 105 mil USD od izvoza.

Posljednjih pet godina, kako je rečeno, asortiman su proširili sa nevođenim raketnim sredstvima, gdje proizvode rakete koje su vrlo konkuretne u svijetu, kaže za naš portal direktor kompanije Krušik Vladan Lukić.

Maljutka
- Od avionskih raketa proširili smo asortiman sa S-8 KOM, te u narednom periodu očekujemo značajan prihod. Takođe, pošto smo nekada davno radili vođena raketna sredstva, strele i maljutke, uradili smo jedno unapređenje rakete Maljutka 2F, koja je namijenjena za neutralisanje neprijateljske žive sile, i 2T koja ima probojnost preko 800 mm čelika, i spada u red najefikasnijih na tržištu.

Kako napominje, trenutno privode kraju objekat za izradu kapisli, čime će Srbiju osloboditi uvoza iz BiH.

- Radićemo za Prvi partizan koji proizvodi streljačku municiju. Očekujemo da objekat bude završen za do dva mjeseca i da krenemo u probnu proizvodnju.

Dodaje, namjera im je, da pokušaju da se vrate proizvodnji vođenih raketnih sistema, kao što je to nekada bilo.

- Imamo dobru saradnju sa VTI, SDPR. Kupili smo nedavno Krušik-fabriku lovačke, plan nam je da uvedemo u serijsku proizvodnju lepezu municije posebne namjene koju koriste specijalne jedinice policije i vojske.

Osim toga, ova fabrika se bavi proizvodnjom akumulatora i za helikoptere i avione, kao i za željeznice, tramvaje, trafo stanice.

Puškomitraljez M-20
Na štandu fabrike Zastava oružje, osim standardne ponude, predstavljen nam je novitet Zastave, puškomitraljez M-20 NATO kalibra.

Zoran Vulović jedan od konstruktora u sektoru razvoja fabrike Zastava oružje za eKapiju je rekao da je trenutni fokus fabrike upravo novi puškomitraljez, a, kako je istakao, u svijetu je izuzetno tražen ovaj kalibar 7,62 mm.

- Model je upravo prošao ispitavanja. Nije još na tržištu, ali ima sve predispozicije da bi ušao u serijsku poroizvodnju. Inače, rađen je na bazi puškomitraljeza M-84, i za laika izgleda gotovo identično, ali postoje finese u mehanizmu.

Važna firma u okviru odbrambene industrije Srbije je i PPT Namenska iz Trstenika. Ova firma je dobro poznata ne samo na domaćem, već i na inotržištu. Njihovi popularni proizvodi, kako nam je rečeno, su minobacači, ručni raketni bacači i bacači granata, a uskoro će početi proizvodnju stajnih trapova za avione. Posla, kako kažu, imaju ugovoreno za naredne dvije godine.

Jedan od novih proizvoda jeste vazdušna puška, rađena za američko i englesko tržište, rekao je za eKapiju Života Vučić iz marketing sektora ove kompanije.

- Proizvod je za ciljano tržište. Sastavljen je 90% od plastike, vrlo lagano naoružanje ali veoma ubitačno. Puška ima snajper, prigušivač, laserski obilježivač cilja, domet je do 50 m efektnog gađanja – kaže Života Vučić.

Kada su u pitanju naredni planovi, ova kompanije je u prethodnom periodu uložila značajna sredstva u kupovinu mašina, a planiraju se i dodatna ulaganja.

- Cilj nam je da uložimo sredstva za još 30 mašina za proizvodnju, te da našu produktivnost povećamo na maksimalan nivo.

PPT Namenska poznata je po proizvodnji hidraulike, naročito stajnih trapova za avione. Kako je istakao Života Vučić, nadaju se ponovnoj saradnji u domenu avioindustrije u narednom periodu.


Republika Srpska na Sajmu

Oklopno vozilo "Despot"
Posjetiocima Sajma predstavljen je i Despot, prvo oklopno vozilo proizvedeno u Republici Srpskoj u kompaniji Tehnički remont Bratunac. Vozilo je namijenjeno obavljenju širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka.

Despot je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona. Vozilo dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni.

Despot se kreće i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od - 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Prototip je, podsjećamo, predstavljen 9. januara na paradi u Republici Srpskoj a pet vozila Despot treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske.

Mašina za humanitarno deminiranje
Redakcije eKapije imala je priliku da na Sajmu vidi i predstavljeni sistem za humanitarno deminiranje.

Kako nam je rečeno na štandu TRB-a, koncept ove mašine za deminiranje MH-17 je nastao iz iskustva na proizvodnji mašina MH-05 i iskustva njihove upotrebe na deminerskim gradilištima u BiH i Sudanu.

- TRB je u ovom slučaju unaprijedio komfor, produktivnost i dizajn, olakšao upravljanje mašinom, i kao i zaštitu od eksplozija.

S. Petrović

Pogledajte i ostale tekstove sa ovogdišnjeg Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2019":


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.